Kezdjük a trendekkel! Mikor 4 éve belecsaptam a lecsóba, tombolt a körsál stílus, nagyon mentek a pufi beanie-k és épp bejöttek a fülmelegítők. Újra. Khm, és a kendőkkel is mi a helyzet?

Tehát a körsálak!

  • Mi a körsál ma?

Ez volt az a horgolt sál trend, amire anno én is rácsatlakoztam.

Indult a Forgószéllel, azt gáncsolta a Futó.

Mindkettő bestseller lett az első pár évben, ami azt hiszem az egyszerűségüknek volt köszönhető.

Vicces, mert ahelyett, hogy a könnyen horgolóhatóságukkal hódítottak volna, a letisztult látvány ütött, az, hogy néhány párhuzamosan futó horgolt sor milyen jól mutat megtekerve.

Bár jómagam továbbra is körsál hívő vagyok, mert a praktikum a legtöbbször felülírja a döntéseimet, apró változások álltak be a trendekbe.

A macerásnak tűnő duplán megtekerést felváltotta a ‘csak úgy belebújok’ típus.

Ez a sportos vonalon is megjelenő polár, vagy bolyhos anyagból készült fazonok hatása is volt, amit tényleg csak át kell húzni a fejeden, és kész.

Szerencsére a Forgószél és a Futó is tudja ezt a variációt.

horgolt körsál

Előbbit eredetileg is két formában lehetett elkészíteni, de a csősálként ismert, állított téglalap forma vitte a prímet. Nos, ezt tényleg csak nyakba kell húzni, és Forgatni egy keveset.

A Futónál pedig elég csak egyetlen gombolyag, hogy a sportos változat elkészüljön. Ez talán a leggyorsabban horgolható, leggazdaságosabb horgolókészlet variáció.

horgolt sál körsál

Új sálforma? Fenét, visszatértek a klasszikusok!

  • Mi van a polcokon most?

Hú, ez olyan gyorsan változott meg, hogy csak pislogtam. Ismét a jó, öreg hosszú sálak figyelnek a kirakatokban.

Talán nem is a körsál fordult át sima, lelógó változatba, hanem inkább a kendő (erről írok majd később), Tudod, az az elöl kidomborodó, látványosan pufi, a felső testet szinte teljesen beburkoló látvány csillapodott le sálként.

Valahogy utólag úgy érzem, mindig is ez A sál, és a körsál, meg kendő kilengések a trendeknek, és sportos – bringás, kirándulós, kutyások – csoportoknak az alap készlete, ami olykor olykor felkúszik a boltok állványaira is, de csak szezonálisan.

Első fuvallatra a horgolásban erre a Forgószéllel reagáltam.

Ezt ugyanis el lehet készíteni egyenesen horgolt sál formában is, csináltam is egy piszok NAGY méretűt.

hosszú horgolt sál

A Forgószél horgolási minta ennek köszönhetően már annyi kiegészítést tartalmaz, – belebújós, megtekerős, egyenes forma, bolyhos varia – hogy kész főnyeremény a megvásárlása

Egy leírás nevében sokkal több ötletet nyújt.

Egyenes sálak

Keskeny, hosszú változatban először táskákon, majd hajba kötve voltak láthatók. Finom, puha anyagból készültek, látványos, harsány mintákkal, vagy épp lágy, pasztell színekben.

Úgy láttam, innen tekeredett ismét a nyakunkba.

Kendők?

Pár éve óriás divat lett a poncsó, ami a lehető legdrámaibb formában indult, konkrétan egy pléd méretű anyagot vettünk a vállunkra, és kötöttük meg derékban.

A következő években finomodott a trend, kevesebb, könnyebb anyagokkal, formásabb poncsó variációk érkeztek. Idővel csak a felső testet takarók mutatkoztak.

Ráadásul ez volt az a fazon, ami nem csak a hideg időben hódított.

Nyáron, a strandon is kötelező elemmé vált a fürdőruciara felkapott kendő, (mellény? poncsó?), amivel lazán végig lehetett lejteni a büfésoron, vagy beülni egy kávéra a teraszok alá.

A kendő helyzet a poncsó irányából végül is a kendő formájában úgy 3 éve ért révbe.

Dugig voltak a boltok polcai kötött, hurkolt alapanyagú, majd később könnyebb akril és mix alapú nyakbavalókkal. Hatalmasak, látványosak, vastagok voltak, jó érzés volt már akár a hűvös időben is belebújni, mert rugalmas, könnyen viselhető kiegészítő lett.

Ezt a hullámot lovagolta meg anno a Borostyán kendő, majd a Repkendő és végül a Horizont is.

horgolt kendő
horizont kendő

Kendő ügyben a folytatás szerintem a hátraarc.

Elindul abba az irányba, amikor ezek lágy, lenge, könnyű holmik voltak, és az épphogy hűvös időre, nyárestékre kapták elő az emberek.

Évszakot fog váltani, és a korábbi modellek is ehhez fognak alkalmazkodni.

Könnyű, légáteresztő pamut-akril, pamut-bambusz fonalakból, lyukacsos szerkezetű, könnyű kendők születnek majd.

Sőt, úgy érzem, hogy a mintás, sávos, dinamikus színvilág is hátraarcot nyomhat, és tarol a monokróm.

Sapik?

Beanie, beanie, beanie. Évek óta.

A kezdetben formázott, laza változat először igazán csúcsos fazonná változott, pufi, moheres külsőt kapott, aztán letisztult.

Az Alapsapi a lecsupaszított variáció, ami követte formában a Kobak sapi.

horgolt sapka

A kettő horgolás között ÓRIÁSI a különbség. Míg az alapsapit pár óra alatt „össze lehet dobni”, a Kobakra nagyon oda kell figyelni.

horgolt sapka

A fejtetőn végzett fogyasztások és szaporítások miatt pontos lépéseket kell követni.

Ez azonban csak a munka 5-6 százalékát érinti, a többi favágás, a sorokat horgolni – igaz kúszószemmel zárt pálcákról van szó, sorry… – igazán lendületes munka.

Színekről

Ha az elmúlt pár évben nekifutottál a hm, vagy ca, vagy bármelyik másik ruhaboltban kiegészítőket válogatni, a színek terén nagy volt a visszafogottság.

Krém.

Krétafehér.

Fekete.

Grafit.

Bézs.

Mogyoró.

Az első svung, ami letaszította a trónjáról ezeket a színtelen színeket a pasztell lila volt, amit a Pantone 2018-as év színének, a különleges nevű Very Perinek köszönhetünk szerintem.

Aztán idén meg itt ez a fura barack szín, amelyet az ember kizárólag májustól-júliusig tud elképzelni magán.

horgolt szatyor

Meglátjuk.

Én nagyon bírom a klasszikus vonalat – a sötétkék-bézs-fehér -színeket árnyalatként, de ezekre, főleg kiegészítők kategóriában nagyon elvárt részemről az őrültség.

Narancs.

Étcsoki.

Bor.

Szilva.

horgolt sál

Ősz típusként persze nem csoda, hogy ezeket kedvelem, nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit hoz 2024 tavasza a polcokon.