Már vagy három típussal is dolgoztam, de akárhogy is nézzük, ez csak csepp a tengerben. A nagyi négyzet vagy nagyinégyzet variációk kifogyhatatlanok, és örökzöldek.

Láttam már egy takarót belőle egy ’69-es Columbo részben (hatalmas rajongó vagyok!), és örököltem is egyet a nagymamámtól, akinek a nagymamája készítette.

Most meg van itt két saját darab: horgolt táska és horgolt takaró.

(Időrendben haladva itt érdemes megjegyezni, hogy van itt valaki, aki simán lekörözte ezt a két „nagymellényest”!

A Szundikendő!

Pár éve folyamatosan a polcon, és sokak kedvence az állatfülecskés modell, amely leírása teljesen ingyenes, a videói is szabadon elérhetők.!

Kezdjük a horgolt takaróval!

horgolt takaró

Ehhez puha akrilfonalat választottam, 5 gombolyagot, amely 5 különböző színt jelent.

A nagy mutatvány a tervezésben az volt, hogy mivel horgoló készletként is a polcokra kerül a takaró, ebből az alapanyagból a lehető legtöbb nagyi négyzet elkészíthető legyen.

Ehhez választottam az 5 közül egy ún. fő színt, ez lett a sötétkék.

horgolt takaró

Aztán a méretek, és a fonal adatai alapján kiszámoltam, hogyan jön ki az az 5×6 db horgolt négyzet, és szinte alig marad fel nem használt fonal.

A nagyinégyzetek horgolása minden esetben egyforma színek variációja adja a kápráztató látványt.

A horgolási leírásban nagyon részletesen megtalálod a szisztémát, így ha van saját fonalad, akkor is meg tudod csinálni belőle, illetve a horgolókészletbe válogatott színeket is meg tudod tervezni.

Jöhet a horgolt táska?

horgolt táska

Azt nem mondanám, hogy egy teljesen más fazon, hiszen itt is nagyi négyzetek a főszereplők, de azért számos eltérés került bele.

Milyen fonalból?


Először is a legfontosabb, pamut alapanyagú fonalból készült, abból a típusból, amelyből a Hálós szatyor, vagy a Hanna tatyó is. Ez egy szívós, 15%-ban poliésztert is tartalmazó szál, ami garantálja az elnyűhetetlenséget. Ráadásul van egy kis rusztikus beütése, ami nekem nagyon bejön.

A négyzetek 2 centivel kisebbek lettek, a szerkezetük hasonló, de az alkalmazott pálcatípusok mások.

Sőt, a színeket sem „toltam túl”, visszafogottabbnak akartam, bár így is elég harsány lett.

A nagyinégyzet szíve-lelke a narancs színű virág, amelyet két egyforma színű kör alkot. A belső pálcasor egy felhúzott pálcás változat, felette pedig egyráhajtásos szirmok sorakoznak.

Kezdőknek is is simán bevállalható, minden apró trükköt megosztottam a leírásban, amely segítségével – és persze sok kitartással – el lehet készíteni.

A horgolótű mérete minden esetben 4,5-ös. Bár eltérőek a fonalak, de mindkét esetben ez hozta a tesztek alapján a legszebb látványt a négyzeteknél.

Plusz ötlet!

A horgolt takaró és a horgolt táska is elkészíthető bármilyen más nagyinégyzet alappal. Ehhez találsz a Pinterest oldalamon egy táblát, amelyben számos mintát gyűjtöttem össze.

A Gréti takaró és a Kaktusz virága táska leírásait és horgolókészleteit az oldalon megtalálod