Horgolt kendőre volt már példa az oldalon, de hasonló, lágy esésű, tavaszias hangulatú még nem született.

Ne fussunk előre ennyire.

Jöhet egy kis történelem?

Az első kendő a Borostyán kendő volt az oldalon. Ez egy rugalmas darab, a sorok párhuzamosan épülnek egymásra, és sor végi szaporításoknak köszönhetően épül a kendő.

Sok fajta fonalból kipróbáltam, és állta a sarat, puha akrilfonalból, vékony pamut-bambusz keverékből is szuper, valóban hordható (nem csak szép) darab született.

Két bonyolultabb verzió is napvilágot látott, ezeket még a poncsó korszak ihlette.

A Repkendő hatalmas, pléd stílusú, és kimondottan hideg időre való darab. A mintája bogyós betéteket is tartalmaz, amely külön izgalom, ha valaki kihívást keres a horgolásban.

kendő horgolása

A Horizont hasonló, de a végei hegyesebbek, és ott már megjelentek a lyukacsos sorokkal a Tavaszkendő ötletcsírái.

Tavaszkendő horgolása

horgolt kendő

A legjobb ebben a kendőben, hogy alap pálcákból épül fel, nevezetesen egyráhajtásos pálcákból.

Ezek alapban magas pálcák, lágy, szellős sorokat alkotnak, és horgolni is lendületesen lehet őket.

A történet annyiban lett megcsavarva, hogy ezekkel a pálcákkal variálunk. Van, hogy kihagyunk kettőt, van, hogy keresztben horgoljuk meg, van, hogy egy helyre öltve készítjük el.

Ez a néhány trükk teszi lehetővé, hogy bár egyetlen pálcával van dolgunk, egy dinamikus megjelenésű, klasszikus textúra készül.

Milyen fonalból?

Volt itt próbálkozás ezerrel..

A két befutó a bambusz és ez a pamut-akril mix volt, és az előbbi ott vérzett el, hogy vastagabb felületet adott ki.

Ez a pamut-akril mix hordozza mindkét alapanyag előnyét: légáteresztő, és puha. Nem gyűrődik, be lehet dobni egy szatyorba, hátsó ülésre, hátizsákba, vagy csomózni, hajtogatni. Nem árt neki, a fele akril pont elég, hogy jó tartást biztosítson neki.

Ugyanezt hozza viseléskor is.

Semmi szükség aprólékos mozdulatokkal, tükör előtt, percekig rendezgetni a vállunkon, vagy a nyakunkon. Olyan a tartása, hogy elég csak hipp-hopp nyakba vetni, és hozza a laza látványt.

Kezdő horgolóknak is?

Mindenképpen! Ez és a Borostyán az a két kendő, amelyet kezdőként simán el lehet készíteni. Nem azért, mert nincs vele sok munka, hanem azért, mert logikus a felépítése.

Azzal kell megbirkóznia annak, aki gyakorlat nélkül veszi fel a Tavaszkendő fonalát, hogy megértse a leírás alapján a kendő szerkezetét.

Az útmutató felépítése segít abban, hogy részekre tagolva mutatja be a horgolást, és mire az egyes szakaszokat memorizálja az ember, összeáll a kép. Nem kell folyton lesni a leírást, az alap szerkezetét ismerve, logikusan következnek a lépések egymás után.

Horgolókészlet itt!

Horgolási útmutató – horgolt kendő leírása itt!