Horgolj egy rácsos táskát!

Új készlet a polcokon. Kattints a képre!

Nem is szaporítom tovább a szót, jöhetnek az alapok!

A kezdőcsomó

Hívják még csúszócsomónak, kezdőhuroknak is, ez az első hurok a tűn, ez rögzíti a fonalat.

Rengeteg féle megoldás van rá! Lehet csinálni simán kézzel, tű nélkül, vagy kézre tekerve, tűvel áthúzva, vagy akár simán az asztalon hajtva is, ahogy ebben a videóban kezdtem.​Biztos vagyok benne, hogy ha már 10-20 alkalommal elkészíted, lesz saját kezdőcsomó készítő technikád, ne ragaszkodj ehhez. Szerintem a horgolásban a variálhatóság épp oly fontos, mint az alapok betartása (vagy be nem tartása..), ettől olyan szórakoztató.

Ebbe a videóba összefűzve meg tudod nézni mindegyik technikát!

A kezdő láncsor, vagy láncszemsor

a leggyakoribb kezdése a munkának, általában így is kezdődnek a mintaleírások: 50 lsz. Leírom röviden, hogyan készül:

  • Kezdéshez a bal kezed nagy és középső ujjával csípd meg a kezdőszem alatt lelógó szálát. A tűt a feltartott bal mutatóujjal megfeszített szál alá, egy pici kört leírva hátrafelé visszük.
  • A horgolótűre fordult fonalat a tű kampója alá vesszük, majd áthúzzuk azt a szemen, és ismételjük végig.

Ha nem kezdő láncssorral indul egy munka, akkor nagy eséllyel

Szeretnél valamilyen horgolnivalót?

Írd be, mit horgolnál szívesen, például: sál, sapka, fejpánt!

varázskörrel, vagy kezdő láncszemsor kúszószemmel

való összekapcsolásával. A kettő között az alapvető különbség, hogy a varázskör teljesen zártra összehúzható, míg a láncszemek összekapcsolása után a kör közepén marad hely.

Ez nem gond, sőt, vannak munkák – virág motívumok, körminták, alátétek – amelyek lyukacsos formájához az alap kör pontosan ezzel járul hozzá.

A varázskörben sincs semmi mágia, azért hívják így, mert ha megvannak a pálcák, amelyből áll – ez pálcatípustól függően eltér – egy mozdulattal, a lelógó szál megfeszítésével körré lehet húzni. Két egyszerű alapszabály mentén haladva könnyű lapos kört horgolni.

Az első szabály a pálcák száma: varázskörbe rövidpálcából 6 db, félpálcából 9 db és egyráhajtásosból 12 db szükséges.

A második, hogy minden új körgyűrűben más ritmusban kell horgolni. Az elsőben minden szembe 2 pálca kerül, aztán minden második szembe kell a 2 pálca, aztán a harmadikba és így tovább. Ebben a bejegyzésben a hagyományos, pálca felső két szála alá öltött verziót mutatom meg.

Inkább megnézed?

Ebbe a videóba összefűzve meg tudod nézni mindegyik technikát!

Kúszószem

Ezt nem is hívják pálcának, mert egyátalán nincs magassága, és többnyire technikai összekötő elemként használják.

Például varázskörnél a kezdő és záró pálca összehorgolására, pulóver oldalának összeöltésére, de szép oldaléleket is lehet vele készíteni, ha home cuccok készítésére adod a fejed.

Röviden úgy készül, hogy a tűt a hurokba/szembe szúrjuk, majd a másik oldali, vagy kör végi szembe tovább, és ráhajtás. Ezt a ráhajtott szálat egyetlen áthúzással mind a két szemen keresztül egyszerre áthúzzuk.

Rövidpálca (rp)

A legalacsonyabb pálca, amigurumi rajongók alap pálcája.

A leírása röviden a következő: *a tűt a hurokba szúrjuk, RÁHAJTÁS, amelyet ezen a hurkon áthúzunk, 2 hurok van a tűn, és befejezésképpen még egy ráhajtás, amelyet a két hurkon egyszerre áthúzunk.*

A ** jelölés ismétlést jelent, vagyis a csillagok közötti részt ismételjük aszerint, ahogy meg van adva, például a sor végéig, vagy egy bizonyos magasságig.

Még egyetlen infó a rövidpálcához: ha kizárólag ezzel dolgozol oda-vissza, egymásra építve a sorokat, akkor a munka menthetetlenül megtekeredik. Ezt használtam ki az egyik első fesztelen fonalak fejpántnál, kattints át, ha van rá időd!

Minden pálcának van egy hozzá tartozó forduló pálcája, vagyis bizonyos számú láncszemekből álló, a kezdő láncssorhoz hasonlóan öltött sor végi, technikai párja. Ezt oda-vissza horgolásnál és körben horgolásnál is kell használni,

soremelésnek

is hívják. Általában az új sor kezdésekor, a már megfordított munka első lépéseként készítik,

de én például rebellis módon a sor befejezése után azonnal elkészítem, és csak utána fordítom meg a munkát, és haladok tovább a következő sorral.

A rövidpálcánál ez a soremelés 1 láncszem. Pálcamagasság szerint tovább haladva a következő méret a

félpálca.

Vicces, de van egy „szakmai vita” a másik nevével kapcsolatban, amely a hamispálca. Előfordul, hogy a magasság nélküli pálcát, a kúszószemet lehamispálcázzák.

Szerintem ezt nem kell felfújni, vagy igazságot tenni. Részemről ez oké, pont az ilyenek miatt van az, hogy születnek saját megoldások, egyedi variációk és tök mindegy, ki hogy hívja azt.

Tehát a félpálcát (fp) hamispálca néven is megtalálod, röviden a leírása:

Ráhajtással indul, és a tűt a 3. szembe szúrjuk. Itt, a munka hátulján jöhet a következő RÁHAJTÁS, amelyet áthúzunk a szemen, és már három hurok van a tűn. Az utolsó ráhajtás érkezik, amelyet mind a 3 hurkon egyszerre áthúzunk, és kész a félpálca.

A félpálca soremelése 2 láncszem. Ilyen pálcákkal a Forgószél körsálnál találkozhatsz, de ott van egy csavar, amelytől a sávok végül kirajzolódnak.

A végére hagytam a horgolás jolly jokerét, az erp-t, vagyis az

egyráhajtásos pálcát.

A félpálcához képes annyi a különbség, hogy a tűn lévő három hurkot két lépésben horgoljuk meg, ezért nem 3, hanem 4 alkalommal is készül ráhajtás.

Az erp 3 hurok magasságú, vagyis soremelésként ennyit kell horgolni. Ez sem általános, van, aki például csak 2-t emel, ahogy az arctisztító korongnál én is tettem. Egy újabb kihágás a szigorú technikai paraméterek alól..

Ebben segíthet az INGYENES kezdőbarát sorozat!

Regisztrálj, és azonnal érkezik is az első levél!