Ha rákeresek egy leírásra utálom, ha olyan bejegyzést találok, amikor át kell rágjam magam az első néhány bekezdésen, ami nem is arról szól. Ezek a legtöbbször vidám, érdekes sztorik, és, ha tetszik a leírás, szívesen el is olvasom, de akkor épp keresésben vagyok. Csak az az egy dolog érdekel, ami után nyomozok. Mivel ezeket a részeket rendre áttekerem, ezt a cikket megfordítottam: a sztori a leírás után következik, ha még kíváncsi leszel rá, olvass tovább!

A kör horgolása tehát egyszerű, de jár némi számlással, és több fajtája is van. Más-más öltést választva eltérő textúrájú lesz a kör.

Itt az egyráhajtásos pálcával mutatom be. Erp-nek írják a magazinokban, de itt a lépésről lépésre szövegben megkíméllek ennek a használatától. Ez a fajta kódfejtés egyébként sem a kedvencem, biztosan születik majd egy ilyen bejegyzés is egyszer.

 1. Tekerjük a fonalat a kezünkre úgy, hogy a szabad vége felőli rész van alul, felette hajtsuk hátra a gombolyag felőli fonalat
 2. A nagyujjunkkal fogjuk le a két fonal kereszteződését, és a horgolótűt szúrjuk be a hurok alá
 3. Fogjuk meg a tűvel a fonal felőli szálat, és húzzuk át a hurok alatt
 1. Bújtassuk a tűt az áthúzott hurokba, hogy a kezünkről leengedett gyűrű fölé kerüljön
 2. Alulról fordítsuk a mutatóujjunkkal tartott fonalszál alá a tűt, majd húzzuk át a friss hurkon

A második lépést az előző képsorok alatt 2x ismételjük meg, így három hurok magasságot horgoltunk, ez az első pálca.

Pálcakészítés lépései:

 1. Ráhajtás: a tűt hátrafelé indítva a fonal alá fordítjuk
 2. Ezzel a ráhajtással a tűn a gyűrű alá szúrúnk, és áthúzzuk a fonalat
 3. Három hurok van a tűn
 4. Újabb ráhajtás
 1. A fenti 4-es pontban fogott ráhajtást a tűn lévő 3 hurok közül az első kettőn húzzuk át
 2. Így két hurok marad a tűn, és jön egy újabb ráhajtás
 3. Ezt a maradék két hurkon áthúzzuk

Összesen 12 darab pálcát készítünk így a gyűrűbe, ebbe beleszámolva az első, 3 hurokból állót is. A munka közben a gyűrű fokozatosan lazul, ezért a harmadik kép alapján érdemes néha szorosabbra venni.

 1. Ha megvan a 12 pálca, szorosra húzzuk a gyűrűt
 2. Az utolsó szemet csatlakoztatjuk a kezdő pálcához
 3. A kezdő pálca felső, dupla szemébe szúrjuk a tűt
 1. Felvesszük a szálat
 2. Áthúzzuk a szemen
 3. És tovább húzzuk az utolsó pálca hurkán is, egy hurok marad a tűn
 1. Három szemet emelünk: ráhajtás, áthúz 3x
 2. Ráhajtás
 3. Az elsőpálca dupla szálú, felső szemeibe szúrunk
 4. Át fogjuk húzni a szálat

Ugyanazt a pálcát készítjük el ide is, mint a gyűrűbe, a kezdőkörre

 1. Ráhajtás, és ezt a tűn lévő két hurkon áthúzzuk
 2. Újabb ráhajtás,
 3. amelyet a maradék két hurkon húzunk át
 4. Kész a pálca,
 5. Ugyanebbe a szembe készítünk még egy ugyanilyen pálcát, duplázunk

A dupla pálcákkal körbeérve zárjuk a második kört. Pont úgy kell csinálni, mint a kezdőkörnél. A tűt az első pálca felső szemébe szúrva áthúzzuk a fonalat, és továbbhúzzuk az utolsó szemen keresztül is.

Utolsó lépésként a kezdéskor lelógó szálat a hátoldalon meghúzzuk, hogy elöl a középpont szorosan zárjon.

A következő körökben már nem kell dupla pálcákat ölteni a szemekbe, csak minden másodikba, aztán minden harmadikba és így tovább. Ez adja, hogy a kör szép lapos marad, nem kezd el sapkaként viselkedni, mert ott meg pont ez a lényeg, de ez már egy másik fejezet.

Rákerestem a gugliban a gyorshorgolás szóra. Nincs értelmes találat, pedig a szónak van értelme. A gyors horgolás, a gyorshorgolás, a horgolás gyors..,  akárhogy is rakom össze, mindnek egy jelentése van: a horgolás piszok gyors.

Ez volt az egyetlen indok, hogy kipróbáltam. Előtte csak kötöttem, de mindenhol azt írták, hogy a horgolással jobban lehet haladni, és a visszafejtése is egyszerűbb. Ez meg is adta a kezdő lökést, horgolótűre váltottam, és a kazallá nőtt fonalkupacomat elhorgoltam, villámgyorsan.

Egy sapka hozta meg a fenti forma iránti rajongást. Itt láttam meg legelőször a szinte szabályos köröket, de akkor még fogalmam sem volt róla, hogy fentről lefelé, vagy fordítva kell csinálni. Valami titkos technikára gyanakodtam, hogy van egy szuperöltés, amivel oda-vissza járva ..

És van is! Nem titkos, és nem szuper, hanem pofonegyszerű. Viszont számolni kell, és akkor figyelni kell. Jegyezni, hol jársz, mi következik, hányadik sor jön. Ezzel nehezen barátkozom, mert kibillent a monoton nyugalomból, amit szeretek benne. Persze elfogadtam, de nem szeretem. Van a dolog technikai része, és a szerelem része, és e kettő nem jár kéz a kézben.