Figyelem! 100%-ban zöldfülű, újonc horgolóknak szóló írás!

Maroknyi, de annál hasznosabb infó következik a fonal, a horgolótű és mintaleírás háromszög rejtélynek tűnő, de nagyon is kézzelfogható sajátosságairól!

Ezekkel az infókkal felvértezve magabiztosan léphetsz be az első fonalboltba, vagy teljes nyugalommal kattinthatsz egy fonal webáruházban.

Ha itt vagy, akkor te már elgondolkodtál azon, hogy milyen jó lenne horgolni, de elakadtál. Pár percre rá, ahogy a Google rád zúdította minden tartalmát a témával kapcsolatban úgy döntöttél, el innen! Talán csak egy rajzolt minta hozta rád a frászt, vagy a pálcák definíciói tűntek megjegyezhetetlennek.

Jó helyen jársz, ez a bemelegítés, és itt csak három dologról lesz szó.

A bejegyzésben górcső alá veszem a horgoláshoz szükséges legfontosabb összetevőket: a fonalat, a hozzá passzoló horgolótűt, és a mintaleírást.

Ha most épp nincs időd olvasni, hallgasd meg, ide kattintva!

Talán ez lesz az első ilyen szempontból készült összefoglaló írás a témában. Úgy írom, mint amikor egy barátomnak mesélek róla, aki érdeklődik a fonalak iránt, hogy ne vegyen felesleges cuccokat, és ne vesszen el a neten az információdömpingben.

Jómagam 5 éve kezdtem horgolni. Az első időkben össze-vissza vásárolgattam aszerint, mit találtam a témáról. Sokféle fonalat, tűt és webshopot ismertem meg, sokkal többet, mint amennyire emlékezni szeretnék. Mellényúlások a mai napig vannak, egy újdonság, egy akció képes pillanatok alatt megbolondítani, de abban segítettek a ballépések, hogy kiismerem magam a horgolás világában.

Hol? Na jó, hívjuk inkább egy remek hobbinak. Be tudom neked mutatni a kezdő lépéseit, érdemes ezeken gyorsan áthaladni.

Tudd kérlek, mielőtt belevágsz, hogy ez nem egy mini tanfolyam!

Nem írok bele a horgolás alapjairól, pálcákról, nem lesz mintaleírás. Ez egy nulladik típusú találkozó! Mi az, amit tudni érdemes, mielőtt átléped egy fonalbolt küszöbét, akár fizikai, akár virtuális értelemben.

Tegyük félre a megidézett sci-fi hangulatot Gyere, nézzük meg ezt a három területet!

Fonalak

Azt gondolhatod, hogy a fonalbolt egy nyugodt szigete ennek a hatalmas információ halmaznak. Tévedés! A jó fonalbolt egy kezdő számára sok.

Néha még nekem is az, a mai napig nem lépek be anélkül, hogy ne tudnám nagyjából, mit akarok. Az oka egyszerű: a gyönyörű színek és anyagú gombolyagok galád csábítók. Akármelyikre is pillantasz, már látod is magadon a sálat, amelyet készítettél. De végül választanod kell! Alapanyag szerint? Vastagság szerint? Úristen, hol van az, ami egy sálhoz kell?

Semmi gond, mert nem a hibád, ha még ezt nem tudod.

Egyikünk sem született fonalszakértőként, honnan is ismernéd a fonalak összetételét? Ugyan a ruháinkon szerepel, hogy akril, meg pamut, meg len, de a fonal azért más.

A jó boltokban/webshopokban természetesen előbb vagy utóbb leszólít egy kedves eladó, és a legtöbb esetben jót lehet velük beszélgetni. Ők jellemzően a legnagyobb tudorai a témának. Az, hogy ez így van, egy ilyen kérdéssel, hogy melyik fonalat ajánlaná egy sálhoz, percek alatt tesztelni lehet. ..mert vannak fonalboltosok, és vannak fonal kereskedők.

Előbbiek a szerelmesei a gombolyagoknak, ismerik a teljes termékpalettát, nem egy, de legalább fél tucat fonalat tudnak neked ajánlani, miközben kérdéseikkel pillanatok alatt kitapogatják kivel van dolguk, és mi kell neki. Nagyon kedvelem őket!

Netes távolságból sem nehéz ezt kiszúrni, hogy ilyen lelkes fonalbaráttal van-e dolgod. Hogyan? Az oldalon szakértői cikkeket találsz, saját mintákat, a hírleveleik hasznosak, a csoportjaikban rend van, és hírfolyamban ott sorakozik akár napi több poszt is. A legnagyobbak online és offline is látogathatók, így könnyű felkészülni a kínálatból.

Irány a polc

A fonalkínálat ma olyan bőséges, hogy egyszerűen képtelenség volna szisztematikusan végig menni rajta, még kategóriánként is. Viszont vannak szerencsére olyan fonal jellemzők, amelyek segítenek a tájékozódásban.

szín a legizgalmasabb, különösen laikusok számára. Az egyszínűek szezononként újabb és újabb árnyalatokkal törnek babérokra, a rövid és hosszan színátmenetes gombolyagoknak pedig mágikus hatása van. És ez csak a jéghegy csúcsa! Akadnak olyan különleges szálak is, amelyek konkrét mintát adnak, például egy kendő leírását követve, vagy egy zoknit megkötve.

A fonalak szexepilje tehát biztosan a szín, de ha már fogtál a kezedbe gombolyagot tudod, hogy a második ütőkártya az anyaga tapintása, vagyis az összetétel.

Elérhetők természetes összetevőjű fonalak, ilyen a pamut, bambusz, len, gyapjú, alpaka, selyem, viszkóz, és vannak nem természetes (de hasznos!) alapanyagok az akril és a poli kezdetűek. A legszélesebb kínálat az akril, pamut, gyapjú vonalon mozog, és a bambusz, amely az elmúlt évek újdonsága, kezd feljönni melléjük. Újrahasznosított szálúak? Most kezdtem el odafigyelni rájuk, ezekből is egyre jobb a kínálat, de a színek terén itt elfogadóbbnak kell lenni.

Akril, pamut, gyapjú, bambusz

Az akril gazdaságos választás sálhoz, sapkához, pulcsihoz, takaróhoz. Könnyű fonal, egy 100 gr-os gombolyag 1000 forint körül mozog, és ezért – vastagságtól függően – 2-300 m fonalat kapunk.

Egy ilyen gombolyag nem mindig elég egy sálhoz, sapkához, de egyesével nem is ajánlatos fonalat venni. Ha így teszel, tuti nem lesz elég és óriási bosszúság útra kelni, vagy szállítási költséget fizetni egy darab miatt, hogy be tudd fejezni a munkát.​A sima pamutfonalat jellemzően 50 gr-os kiszerelésben fogod megtalálni. Az egyik nagy sztár a Catania, nagyon sok a rajongója, de minden nagy márkának megvan a saját pamutkínálata. Ebből a kézimunkázók gyakorta készítenek jól szellőző felsőket, kardigánokat és persze amigurumit.

Van egy HOME irányzata is, és ezért írtam az előző mondatban, hogy sima. Ezek használati tárgyakhoz, mint válltáska terítők, fali lógók, tárolók, konyhai kiegészítők, edényfogó, törlőkendő horgolásához nagyobb, gazdaságosabb, és vastagabb szálú gombócok.

Ha már HOME, akkor ide kell bevágnom a speciális fonalakat is. Spagetti, zsinór, szalag, raffia, polófonal, makramé és így tovább. Ezek nagyon izgalmas, pamut tartalmú fonalak, horgolás tanulásához is kiválóak, mert sokkal vastagabbak. Az említett kulcsszavakat használva könnyedén megtalálod őket.
A pamutra visszatérve még egy mondat. A hagyományos, 50 gr-os pamutgombolyagok 600-1000 körül vannak, amely nagyjából kétszerese az akrilnak.

A gyapjú, amellyel kapcsolatban a fő tévhit, hogy szúr, ma már nem érvényes. Azaz nem mindegyikre! Keresd az exta finom, extra fine, és a merino jelzőket. Kimondottan téli holmikhoz meleg sál, sapka, pulóver ez a jó választás. Az ára az akrilhoz, pamuthoz képest magas, de többségüket ma már olyan technológiával készítik, hogy címkéjük tanúsága szerint akár mosógépben is mosható a kész darab. A gombolyagok általában 50 gr-ak, és 1500 forint körül kezdődnek. A határ a csillagos ég, amit a fonal minősége skáláz.

A végére hagytam a bambuszt, ami személyes kedvencem. Árban és összetételben is a pamut és az akril között foglal helyet, azok minden előnyét egyesíti magában. Jó tartású textúrát ad, klassz a rugalmassága és elegáns, lágy fénye van.

Mi ez a keverés!

Most, hogy a fő alapanyagokon túl vagyunk, elárulom, hogy nem csak úgy találkozhatsz velük, mint 100% akril, pamut, bambusz vagy gyapjú. Sok kevert szálú fonal létezik, kihasználva a különböző alapanyagok előnyös tulajdonságait.

Még valami! Nem mehetünk el a fonalak vastagsága mellett. Az a megállapítás, hogy minél vastagabb, annál melegebb egy kész darab, idejét múlt. Ezzel ne foglalkozz! Ha kezdő vagy, emiatt ne válassz vékony fonalat, mert tanulni nagyon nehéz rajta! Mindegyik felsorolt fonaltípus megtalálható különböző vastagságban.

És ez az a jellemző, amely átvisz bennünket a horgolótűk terepére.

Horgolótű

A horgolótű 1 db-os eszköz, nem úgy, mint a páros kötőtűk. A vége egy pici, hegyes kampó, amellyel a fonalszálat a hurkokon keresztül át lehet húzni.

A fonal vastagsága meghatározza, hogy milyen tű kell hozzá.

Szerencsére ez az információ rá van írva a gombolyag címkéjére, illetve a webshopokban a termékleírásban is szerepel, ami persze nem kőbe vésett utasítás.

Lehet nagyobb tűvel dolgozni a megadottnál, szerintem akár +2 méret is belefér.

Ekkor számolni kell azzal, hogy nagyobb hurkok, lazább textúra lesz az eredmény, és méretre is nagyobb darab készül. Szóval kockáztass, akár kezdőként is, mert könnyebb vele horgolni! Ha van otthon 5-ös tű, és a fonal, amit kinéztél 3-t ír, érdemes tenni egy próbát.

A fonalakhoz hasonlóan a tűk kínálata is észvesztően széles.

A hagyományos szürke, fém horgolótűk mellett megtalálod a műanyag nyéllel ellátott fémeket, a sima műanyagokat. Készítenek még könnyű bambuszból, fából, sőt a hegyük is eltérő forma lehet, hegyes, lekerekített vagy szögletesebb.

Jómagam ergonómikus Prym rajongó vagyok. Nem sok drágább tű található ennél a piacon, de ez a négy nem volt az első között, amelyeket megvettem. Hagyományos fémekkel kezdtem, majd jött az akril és a bambusz, mindegyikkel jól lehet horgolni.
Szerintem ez szimpátia és pénztárca kérdése, az egyetlen kritérium a fonal vastagsága.

Van már fonalunk, és tudunk hozzá tűt választani. Mi kell még? Ja, egy jó leírás!

Mintaleírás

Van, akinek bejön a szöveges leírás, van, akinek kell a videó, és van, akinek fotósorozat segít egy leírás megértésében. Mindenre lehet találni megoldást!

Írom a kézenfekvő lehetőségeket: horgolós magazin, könyv, blogcikkek videókkal, Facebook csoportok, fonalboltok kínálata online és offline, és Pinterest minden mennyiségben.

Magyar nyelvű leírások az idegen nyelvűekhez képest (főleg angol) picit kisebb arányban lelhetők fel.

A nem magyar leírásokkal szemben a nyelvproblémákon kívül még az a másik gond, hogy más terminológiát is használnak. Ez azt jelenti, hogy például, ami nálunk erp, az angolul dc, vagyis double crochet.A leírás elején meg vannak adva alap adatok: fonaltípus, tűméret, kiegészítők, és horgoláspróba, méretezés. A tipikus mintaleírás kódokkal készül, az előző mondatból ismert erp az egyráhajtásos pálcát jelenti. Ez teszi lehetővé, hogy egy teljes darab tökéletes részletességgel leírásra kerüljön. Általában sorok szerint halad a szövegezés, az ismételt szakaszokat ** közé írják, a több hasonló sort egybe fogják a leírás mondatai.
Egy ilyen szöveg előfeltétele, hogy ismerd – vagy út közben ismerd meg – ezeket a kódokat.

Az ennél egyel profibbaknak szóló leírásokban már nincsenek kódok sem, ott ilyen utasításokat olvashatsz, hogy minden második sorban a széleket 2-2 szemet szaporítunk.

Teszteld, hogy neked melyik forma jön be! Melyik az a mintaleírás típus, amelyet a leggyorsabban értelmezel?

Van egy szuper angol nyelvű gyűjtőoldal, ami nagyon hasonlít a mi hazai receptgyűjtő Nosalty vagy Mindmegette oldalunkra.

Végtelen mennyiségű horgolt és kötött mintaleírás található rajta, amelyek remekül be vannak paraméterezve, így bármit meg lehet találni. Az oldal regisztrációhoz kötött, ingyenes és fizetős leírások egyaránt megtalálhatóak rajta, inspirációs forrásnak sem utolsó!

Mindössze ennyit érdemes tudni az első gombolyag kiválasztása előtt, de nem engedlek útnak a következő figyelmeztetések nélkül!

Ha a cikk bármely szakasza megadta a kezdőrugást, ne habozz, vágj bele most!

Az ingyenes Rácsos pille leírás – szöveggel, fázisfotókkal és 10 db videóval – melletted vagyok. Kattints ide, iratkozz fel, és az első levelet azonnal a postafiókodban találod!