Esik, ami köztudottan meglódítja a netes vásárlásokat.

Én már a harmadik fonalas webshopot böngészem, úgyhogy lehet benne valami. Vásárlás lesz belőle? Nem tudom, egyelőre az új színek és típusok mezején kóválygok, de már kezd körvonalazódni az újdonságok halmaza.

A szemléről ezúttal sem profi fonalszakértőként írok.

A státuszom továbbra is rajongó, és ez csak a szokásos fejben futó élménybeszámoló, ej, de megvennék most ebből vagy két gombolyaggal típusú megállókkal.

Szóval itt vannak a téli fonalak, itt vannak újra!

Hatalmas a verseny, és szinte minden oldalon virítanak spéci újdonságok. A fur, a szőrme hatású fonal sok helyen megtalálható, ebből ősszel én már lőttem magamnak egy feketét. Hihetetlen textúrát ad, teljesen egyöntetű, tisztára, mintha valódi, vagy műszőrme volna. Én még küzdök a saját gombolyagommal, mert szinte alig látni a „szőrtől”, hova kell szúrni a tűt, de azért haladok és még idén körsál lesz belőle.

A böngészés során – talán, hogy ne zavarodjak össze végleg – a szezon fonalait önkéntelenül is két csoportba sorolom.

Vannak a vastagok, amelyekben ebben az időszakban lehet tobzódni, és a finom, vékony, vajpuha, általában gyapjú alapanyagból készült gombolyagok. Én most a vastag fonalakról szeretnék írni, ezek olyan kizárólagosan erre a pár hónapra vannak kitalálva, hogy megérdemlik figyelmet.

Mit kell tudni a vastag fonalakkal (nem pólófonal, zsinór-, szalag-, spagettifonal és a többi speciális fajta) kapcsolatban?

A vastag fonalak jellemzően 150-200-300 gr-os gombolyagok, vagyis másfélszer, kétszer, háromszor súlyosabbak a többségnél. A szálvastagság miatt azonban e fonalak hosszúsága nagyjából 80-150 méterig terjed. Az áruk ennek megfelelően eltérő, de jellemzően 1500 forinttól 4-5 ezerig terjednek (és akkor ebbe a kézzel festett dél-amerikai csodákat nem vettem bele), attól függően, hogy milyen gyapjú, vagy egyéb természetes alapanyag tartalmuk van. Többségük akrillal kevert szálból áll, amitől könnyűek és puhák maradnak, de jó tartása lesz a kész darabnak.

Egy gombolyag általában egy sapkára, vagy egy sálra elegendő, de az 50-80-100 m-es gombolyagoknál ez nem biztos, ezért ezekből érdemes azonnal kettőt venni, max. marad egy sálra való pluszban.

A fonalhoz sokkal nagyobb tűre van szükség, akár kötő-, akár horgolótűről van szó. 7-8-12-es horgolótűvel lehet készülni, de minden fonal más, a címkéjük erről (és még a 10 x 10 -es próba méretéről is) súg, amit jó megfogadni.

Meg akarom mutatni, mire lehet számítani, ha egy vastag fonalból horgolsz sapkát.

A legjobb, hogy pillanatok alatt el lehet vele készülni, és a horgolt anyag ilyen rusztikus felületű lesz. Szó sincs egyöntetű, minimál dizájnról, összehasonlítva a vékonyabb fonalakkal még csak a finoman megmunkált darab látszatát sem hozza. Lyukacsos, nehézkes, robusztus, és szerintem nagyon vagány textúra. Sokkal látványosabb, mint egy „hagyományos” méretű fonalmunka.

Kezdőknek valódi telitalálat, mert átlátni a sorokat, könnyű az utolsó szem helyét megtalálni, és rövidebb idő alatt készül el egy 100%-ban vállalható, viselhető példány.

Meggyőző érvek? Ki vállalja be?