Méretezés? Muszáj, csináljuk! Nekem erre ritkán van szükség, ezért én egy másik ok miatt szoktam elkészíteni.

A textúra miatt!

Egy új fonal egyetlen módja, hogy bemutatkozzon nekem, a horgoláspróba. Ma már a fonalboltokban is látni a fonalak mellett kifüggesztett darabokat. Ez óriási segítség, mert megtapogatva azonnal informálnak: jó lesz-e a kiszemelt gombolyag a munkára.

Én ezért szeretem, és készítem egy-egy új fonal beavatása ezzel kezdődik. Általában nem is tartom meg, hanem visszafejtem, de sokszor olyan szépek, hogy nincs hozzá szívem.

A másik ok, amiért gyakrabban emlegetik, a méretezés. Egy pulóver, kardigán, felső készítéséhez elengedhetetlen, hivatalosan. Mivel plusz munka, el lehet bliccelni, ami persze következményekkel jár. Szűk karkivágás, bő passzé, rövid ujj, úgyhogy szerintem érdemes mégis rászánni azt a fél órát.

Textúra mustra

Egy közel 10 cm-es darabot adó kezdő láncsorral csinálom, de soha nem centizem le őket. Ha a kiválasztott tű adta eredmény nem tetszik, azt már az első pár sornál érezni, ilyenkor azonnal bontok, és egy kisebb vagy nagyobb méretűvel csinálom újra. Furcsán hangzik, de hidd el, sokkal könnyebb ilyenkor visszaugrani a nullára, mint egy nagyobb darab felett elégedetlenkedni, hogy nem így kellett volna.

Horgolásnál, mivel mindig csak egy szem van a tűn, a visszafejtés egyébként sem okoz egyéb gondot, mint újra megcsinálni, amit inkább leírom még egyszer: nagyon megéri!

Az ilyen pici mintadarabok undok tulajdonsága, hogy megtekerednek, amin blokkolással lehet segíteni. Vízbe mártom, egy kendőre kisimogatom, és hagyom megszáradni. Ha nem marad egyenes, tűvel lehet a végeit rögzíteni.

Miért kell horgoláspróbát készíteni a méretezéshez?

Ez az a lépés, ami összeköt a mintaleírással, vagyis félúton van a minta, a fonal, a tű és közted.

A mintáknál megadják, hogy milyen vastagságú fonalból, milyen tűvel és pálcákkal készül. A legoptimálisabb esetben minden stimmel, és ugyanazt a fonalat, ugyanazzal a tűvel és mintával “dolgozod fel”. Ilyenkor nagy rá az esély, hogy például egy pulóver végső mérete megegyezik a mintában leírttal. Mi van akkor, ha szorosabban, vagy lazábban horgolsz, vagy blokkolás után a fonal meglep téged?

Csúnya kérdések, tudom, de pont ezeket lehet megakadályozni a horgoláspróba elkészítésével. Nem ördöngösség, és lehetősége ad arra is, hogy olyan fonallal dolgozz, amit te választottál, nem kizárólag azzal, amit a minta megad.

Hogyan? A horgoláspróba segítségével átszámolhatod a leírást.

  • első lépésben készíts egy legalább 10 cm-es kezdő láncsort (lehet több, mert így egy nagyobb darabon belül számolod meg a 10 x 10 cm-es egység pálcáit, ezzel kiküszöbölve, hogy a nem egyenes szélek centiket csaljanak el)
  • blokkolj
  • jelöld ki a próbanégyzetet
  • számolj.

A Rácsos pille tanulódarab példáján megmutatom!

Néhány alap infó az alátéttel kapcsolatban:

20 + 3 szem a kezdősor mérete: ez abból a fonalból, amivel én horgoltam (100 gr, 165 m hosszú akril fonal) 14 cm hosszúságú lett, 5-ös tűvel. Ezt a méretet tartottam a másik oldalánál is, vagyis négyzetet készítettem.

Egy vastagabb fonalból ugyanehhez a mérethez kevesebb szem kell a kezdősorba, és a sorok számát annak függvényében kell változtatnod, négyzet, vagy téglalap formát szeretnél-e.

Hasonló paraméterekkel bíró fonallal (100 gr, 165 m) a nagyobb négyzethez, mondjuk 20 cm-es oldalhoz a 14 helyett így alakul a számítás:

20 szem = 14 cm, 20/14=1,42 szem/cm, 1,42 x 20=29 szemre lesz szükséged.

Mindegy, milyen típusú fonalról van szó, a súly és a hosszúság adatok alapján könnyen átszámolhatod.

Ha még teljesen kezdő vagy, ne bajlódj ezzel, válasz a példában használthoz hasonlót. (az akril fonalak többsége ilyen, +/- méterhosszt (), ill. 50 gr-os kiszerelést is fogsz találni)

A tű vastagsága ugyanilyen módon befolyásolja a méretet. Az 5-ös egy közepes tű, tanuló darabhoz pont megfelelő. Egy ilyen fonalhoz, amivel dolgoztam, ez szerepel ajánlásként a címkéjén, de ettől függetlenül egy hatossal is simán el lehet készíteni, és könnyebb is vele dolgozni, lazább lesz a textúra (és persze nagyobb a méret).

A horgolás matek része nem tartozik a kedvenceim közé. Nem véletlen, hogy a Sima sapinál is méretek szerepelnek, nem szem számok. Ez azonban egyáltalán ne befolyásoljon téged abban, hogy ha ki akarod használni ennek a lépésnek az előnyeit. Amellett, hogy nagyobb biztonságot ad, a profivá válás útjának is fő mérföldköve: tehát mérj és számolj bátran, nem elfecsérelt idő, bőségesen megtérül a végeredményben!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük