Méretezés? Muszáj, csináljuk! Nekem erre ritkán van szükség, ezért én egy másik ok miatt szoktam elkészíteni.

===

Ha konkrét példára vagy kíváncsi, tekerj a bejegyzés legaljára!

===

A textúra miatt!

Egy új fonal egyetlen módja, hogy bemutatkozzon nekem, a horgoláspróba. Ma már a fonalboltokban is látni a fonalak mellett kifüggesztett darabokat. Ez óriási segítség, mert megtapogatva azonnal informálnak: jó lesz-e a kiszemelt gombolyag a munkára.

Én ezért szeretem, és készítem egy-egy új fonal beavatása ezzel kezdődik. Általában nem is tartom meg, hanem visszafejtem, de sokszor olyan szépek, hogy nincs hozzá szívem.

A másik ok, amiért gyakrabban emlegetik, a méretezés. Egy pulóver, kardigán, felső készítéséhez elengedhetetlen, hivatalosan. Mivel plusz munka, el lehet bliccelni, ami persze következményekkel jár. Szűk karkivágás, bő passzé, rövid ujj, úgyhogy szerintem érdemes mégis rászánni azt a fél órát.

Textúra mustra

Egy közel 10 cm-es darabot adó kezdő láncsorral csinálom, de soha nem centizem le őket. Ha a kiválasztott tű adta eredmény nem tetszik, azt már az első pár sornál érezni, ilyenkor azonnal bontok, és egy kisebb vagy nagyobb méretűvel csinálom újra. Furcsán hangzik, de hidd el, sokkal könnyebb ilyenkor visszaugrani a nullára, mint egy nagyobb darab felett elégedetlenkedni, hogy nem így kellett volna.

Horgolásnál, mivel mindig csak egy szem van a tűn, a visszafejtés egyébként sem okoz egyéb gondot, mint újra megcsinálni, amit inkább leírom még egyszer: nagyon megéri!

Az ilyen pici mintadarabok undok tulajdonsága, hogy megtekerednek, amin blokkolással lehet segíteni. Vízbe mártom, egy kendőre kisimogatom, és hagyom megszáradni. Ha nem marad egyenes, tűvel lehet a végeit rögzíteni.

Miért kell horgoláspróbát készíteni a méretezéshez?

Ez az a lépés, ami összeköt a mintaleírással, vagyis félúton van a minta, a fonal, a tű és közted.

A mintáknál megadják, hogy milyen vastagságú fonalból, milyen tűvel és pálcákkal készül. A legoptimálisabb esetben minden stimmel, és ugyanazt a fonalat, ugyanazzal a tűvel és mintával „dolgozod fel”. Ilyenkor nagy rá az esély, hogy például egy pulóver végső mérete megegyezik a mintában leírttal. Mi van akkor, ha szorosabban, vagy lazábban horgolsz, vagy blokkolás után a fonal meglep téged?

Csúnya kérdések, tudom, de pont ezeket lehet megakadályozni a horgoláspróba elkészítésével. Nem ördöngösség, és lehetősége ad arra is, hogy olyan fonallal dolgozz, amit te választottál, nem kizárólag azzal, amit a minta megad.

Hogyan? A horgoláspróba segítségével átszámolhatod a leírást.

  • első lépésben készíts egy legalább 10 cm-es kezdő láncsort (lehet több, mert így egy nagyobb darabon belül számolod meg a 10 x 10 cm-es egység pálcáit, ezzel kiküszöbölve, hogy a nem egyenes szélek centiket csaljanak el)
  • blokkolj
  • jelöld ki a próbanégyzetet
  • számolj.

A következő példa azt mutatja be, hogy egy mintába írt fonal ajánlást hogyan lehet helyettesíteni egy másik fonallal, hogy elég gombolyagod legyen a horgoláshoz, ne fuss ki a szálból idő előtt.

Az olyan leírásokban, ahol fontos a méretezés, pulóverek, kardigánok, meg van adva a gauge, vagyis méretpróba (kötéspróba/horgoláspróba).

Ez olyan projekteknél is jól jön, amelyekben konkrét fonal típus szerepel, de neked nincs otthon ilyen, a boltban sem kapsz, ezért helyettesítened kell.

Vagy például egy laza sapkát szeretnél vastag, puha gyapjúfonalból elkészíteni. Nagyobb tűt javasol a címkén a gyártó, sokkal kevesebb pálcára lesz szükség 1-1 sor elkészítéséhez, és ez a gombolyagok számát is befolyásolja.

Ráadásul a fonalak kiszerelései sem egyformák. Míg akrilfonalból jellemzően 100 gr-os a standard, egy puha merinó gombolyag lehet ránézésre pont ugyanakkora, de 50 gr, és a hossza sincs 100 m.

Ekkor kell alkalmazni a mérj kétszer, vágj egyszer technikát!

A fenti képen egy 220 m hosszú, 100 gr-os fonalból, 5-ös tűvel készült horgoláspróba látható, adott technikával.

Megszámolva 10 cm-en a pálcák számát 18 db-ot kapunk, a sorok száma pedig 12 ugyanekkora szakaszon.

Ezen a képen egy vastagabb fonalból, nagyobb tűvel készült horgoláspróba, jól látható a különbség, amiről fent írtam.

Egy konkrét leírásban szereplő fonal helyettesítésekor így ellenőrizni lehet a méretet. Ennek a kis próbának a segítségével megközelítőleg

  • olyan textúrát tudsz kialakítani, amely miatt nem kell átszámolnod a mintát, és hasonló mennyiségű fonalra lesz szükséged
  • vagy ha ilyen nagy az eltérés, hogy a vastagabb fonalból 8 pálca éa 6 sor a 10 cm, akkor át is számolhatod.

Például egy sálhoz a fenti horgoláspróba van megadva, de te az alsó fonalból szeretnéd elkészíteni.

Először veszed a sál méreteit, mondjuk 30 cm széles és 160 cm hosszú, és a próbája 18 pálca 12 sor, az adott mintával, tűvel.

Elkészíted a vastagabb fonalból a horgoláspróbát, a hozzá javasolt tűmérettel. Megszámolva kiderül, hogy a 10 x 10 cm-es szakasz 8 pálcát és 6 sort jelent.

Ugyanazt a méretű sálat (30 x 160 cm) ezek alapján kevesebb számú kezdő láncsorral 18 x 3 =54 helyett, 8 x 3 =24 szemmel kell indítani. A hosszát illetően is ilyen jelentős eltérés lesz majd.

Átszámolás esetén a gombolyagok számának mennyiségét is nagyjából meg kell állapítani. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha fogod a horgoláspróbádat, lefejted, és megnézed hány m fonal.

  • Ha tudod, hogy a 10 x 10 cm hány méter fonal, akkor kiderül, hogy mennyire elegendő egy X méter hosszú gombolyag.
  • Egyszerűbb a helyzet, ha vagy digitális konyhamérleged, azzal le lehet mérni hány gr a horgoláspróba, és ez hányszor van meg a gombolyag súlyában.

Bármelyik két fenti adatot összevetve a példában szereplő sál területével 30 x 160 = 4800 cm2, ami a 10 x 10 -es négyzet 100 cm2-t 48-szor tartalmazza, kiszámolható, hogy elegendő e egy darab gombolyag. Például a lemért próbahorgolás 5 gr, akkor 48 x 5 =240 gr, vagy a hossza 8 méter, akkor 48 x 8 = 384 m, ennyi fonalra van szükség a kiválasztottból.

Ez már mélyvíz, nem kezdőknek való tétel, de ha bevállalós vagy és szeretsz tisztában lenni az alapokkal, legyél bátor, és nyugodtan alkalmazd a fentieket.