Ez a sál válasz arra a kérdésre, hogy van-e átmenet a hagyományos pálcasorokkal készült rugalmas, sűrűbb textúra és a mintaegységekből álló, picit merevebb horgolt anyag között.

Észrevetted, hogy a horgolt sálakat könnyű nagyjából két csoportba besorolni?

  • Az elsőbe tartoznak azok, amelyben sűrű pálcasorok alkotják az anyagot, a felülete egyöntetű és emiatt van némi rugalmassága. Ilyen itt a Forgószél körsál és a Borostyán kendő is.
  • Ezzel szemben sok gyönyörű sálat, kendőt látni, amelyek felülete áttört, ferde egységekkel, légies mintázattal bír. Ha fogtál már ilyen biztosan érezted, hogy ezek merevek, méghozzá olyan értelemben, hogy minden résznek megvan a pontos helye, akkor mutat szépen.

Nem tudom, te hogy vagy vele, de én nem szeretek szabályok közé szorulni, igyekszem nyitott maradni minden kérdésben.

A horgolásban sem vagyok bizonyos technikai megoldások „szerelmese”, sőt, az vált be, hogy minél több dolgot próbálok ki, annál változatosabb megoldások úsznak be a képbe.

Ez vezetett el a Belebújós sálhoz is.

Vagyis a felhozott fenti kérdésre a választ keresve, mi az a textúra, amit egy sálba „gyúrva” egyszerre lesz légies és rugalmas, miközben megőrzi az általam úgy szeretett egyszerű, modern látványt.

Pálcákkal játszottam. Fogtam az erp-t, és addig variáltam a ráhajtásokkal, míg kijött egy egész látványos pálcasor. Végigcsináltam a soron, kijött a sor vége.

Próbáltam páros-páratlan szemszámmal, hurkoltam 4-2-es leosztásban, és 3-3-asban is, míg végül ezek a vagány, pici háromszögek meg nem születtek.

Ezek után már CSAK a fonalválasztás volt hátra.

Fontos volt, hogy könnyű legyen, mert minimun 2 méter hosszú darabot akartam belőle készíteni. Ehhez kellett belőni a szélességet.

Egy keskeny „sálcsík” ilyen gazdag felülettel túl sok lett volna, a szélesebbnél pedig arra kellett ügyelni, hogy a nyak körül megtekerve ne legyen sok anyag benne. Eltúlozva azt egyszerűen nem férne be egy kabát fölé.

Be kell valljam, színekben hatott rám a téli melankólia. A visszafogott barna és a téli kékesszürke felhők színét választottam ki, és a demo darabot végül az előbbiből készítettem el.

Csináltam még két horgoláspróbát is azért, hogy ha valaki el szeretné készíteni más fonalból, ki tudja számítani mennyi gombolyagra van szüksége hozzá. Ez az adat a Prosiban szerepel, de a számoláshoz ide kattintva találsz segítséget!.

Ennyit a sztorizásból, de a nyakbavalók sorának korai volna még véget vetni, változatosságuk és a szezon még tartogat horgolnivalókat belőlük bőven!