Karácsonyi horgolt holmik között helyet (és főleg időt!) kell találni a horgolt dekorációnak is.

Az angyalkák hónapok óta tervben voltak, most van itt az idő, hogy elkészítettem őket.

Jó hír, nagyon gyorsan horgolhatók, és szabadon lehet őket méretezni.

Lehet otthon bármilyen méretű horgolótűd, színes maradék fonalad, az megfelelő lesz az elkészítéshez.

=========

Ide kattintva tudod megnézni a #horgolóspihenő videót!

=========

Az angyalka készítésének menete

Három részből áll: egy háromszög alakú testből, egy kerek fejből, és egy íves szárnyacskából. Mindhármat külön kell elkészíteni, és fejét, szárnyát a végén lehet felvarrni.

Első rész

Az angyalka testének az alapja egy horgolt varázskör, amelybe 6 félpálcát kell készíteni, a pálcákat egy kúszószemmel összehúzni, majd +2 szem soremelést hurkolni.

A további körökben az alábbiak szerint kell horgolni:

 1. A soremelés mellé 1 félpálca, a következő szembe *dupla félpálca, majd ismét 1 félpálca*. A ** közötti részt ismételjük, míg körbe nem érünk. A végén kúszószemmel összefogjuk a kört és +2 szem soremelést készítünk.
 2. Ebben a körben minden szembe 1 félpálcát horgolunk, majd a végén kúszószemmel összefogjuk a kört és +2 szem soremelést készítünk.
 3. A soremelés mellé 1 félpálca, a következő szembe *dupla félpálca, majd ismét 1 félpálca*. A ** közötti részt ismételjük, míg körbe nem érünk. A végén kúszószemmel összefogjuk a kört és +2 szem soremelést készítünk. Ez tulajdonképpen az első kör ismétlése.
 4. A soremelés mellé 1 félpálca, a következő szembe *dupla félpálca, majd 1 félpálca, 1 félpálca*. A ** közötti részt ismételjük, míg körbe nem érünk. A végén kúszószemmel összefogjuk a kört és +2 szem soremelést készítünk.
 5. Ebben a körben minden szembe 1 félpálcát horgolunk, majd a végén kúszószemmel összefogjuk a kört és +2 szem soremelést készítünk.
 6. A soremelés mellé 1 félpálca, a következő szembe *dupla félpálca, majd 1 félpálca, 1 félpálca, 1 félpálca*. A ** közötti részt ismételjük, míg körbe nem érünk. A végén kúszószemmel összefogjuk a kört és +2 szem soremelést készítünk.
 7. Ebben a körben minden szembe 1 félpálcát horgolunk, majd a végén kúszószemmel összefogjuk a kört és +2 szem soremelést készítünk.

Ez a ritmus Catania Grande fonalra, 6-os tűvel dolgozva hozza ezt a méretet.

Ha más fonalad/tűd van, akkor kisebb, vagy nagyobb angyalkát horgolhatsz. Ehhez a köröket ugyanezzel a bővítéssel készítsd tovább, eggyel több félpálcát beszúrva a dupla pálcák közé, és minden második sor sima félpálca.

Angyalka feje

Most is varázskörrel indítunk, a körbe 7 duplán húzott félpálcát készítünk. Ez itt azt jelenti, hogy a félpálcát nem horgoljuk le az utolsó előtti lépésnél, hanem még egyszer ráhajtunk, a varázskörbe öltünk, és felhúzzuk.

Így összesen 5 hurok van a tűn, amikor az utolsó ráhajtást áthúzzuk rajtuk, ettől pufibbak lesznek a pálcák, jobban kitöltik a kört.

A végét kúszószemmel összekötjük a kört, 20 cm lelógó szálat hagyva elvágjuk a fonalat.

Angyalszárny

11 szemes kezdő láncsorral kezdünk, majd

 • első sorban végig félpálcát horgolunk, majd a sor végén +2 szem soremelés és a munkát megfordítjuk.
 • második sorban az első szembe dupla pálcát készítün, majd következik 2 félpálca egymás után, majd két dupla. Ezek után ismét 2 félpálca, és az utolsó előttibe egy dupla pálca, és végül az utolsóba egy félpálca.
 • +2 szem soremelés után a munkát megfordítjuk.
 • A harmadik sorban minden szembe egy félpácát horgolunk.
 • A negyedik sor hasonlít a másodikra: egy félpálca, majd a következő szembe dupla félpálca, és 4 félpáca. Középen dupla, dupla félpálca, majd ismét 4 félpálca. Végül dupla félpálca, 1 félpálca, és a szálat 20 cm lelógót hagyva elvágjuk, és áthúzzuk az utolsó szemen.

A lelógó szálakat a háromszögön és a szárnyon is eldolgozzuk.

A fejnél felhasználjuk, azzal varrjuk fel az angyalka testére. Tűbe fűzve elegendő két irányból két öltés, amelyet feszesre húzva megtartja a horgolt karikát.

A szárnyat egy külön tűbe fűzött fonalszállal az angyalka hátára varrjuk.

Utolsó simítások

A pamutfonal eléggé jól tart, de szükség lehet további keményítésre. Ezt meg lehet oldani a hagyományos cukros vizes áztatással, de gyorsabb – bár kevésbé merev – eredmény érhető el, hajlakkot használunk.

Ehhez az angyalkát egy tölcsérként felcsavart papírra helyezzük, amelyet eligazgatva egyenletes kúp formát kaphatunk.

Igazítsuk meg a szárnyakat és a fejet is, és fújjunk rá 20 cm távolságról lakkot. Nem szabad sokat, mert elszínezheti, vagy foltot hagyhat a horgolt darabon. Inkább lakkozzunk több rétegben, száradásokat követően!

A kész darabot egy pici vázára, vagy pohárra helyezve várjuk meg, míg teljesen megszárad, ez max. 10 perc.

=========

Ide kattintva tudod megnézni a #horgolóspihenő videót!

=========

Az angyalkára köthetünk szalagot, damilt, amellyel díszként bárhová fel lehet akasztani. A másik dekorációs módja, ha a tölcsér formát körré igazítva, állítva helyezzük el őket.

Jó horgolást, és békés, boldog ünnepeket kívánok!