A hagyományos az, amelyben a sarkokon +2 szemet horgolunk. Ezek adják a sugár irányú apró réseket. Ennél a hexagonnál annyi az eltérés, hogy itt csak +1 szemet horgoltam ezeken a helyeken, mert kisebb réseket szerettem volna.

Két dolog miatt tehettem ezt meg:

  1. Vékony fonallal, kis méretű tűvel dolgoztam, és
  2. a végén a kész hatszögeket összedolgoztam, ami miatt szépen szétterültek, nem penderedett fel a sarkuk.

Itt találod a részleteket

A horgolt hexagon egy nagyon látványos alap egység, szerintem sokkal vagányabb a horgolt körnél. Elegáns kis sarkaival szabályos geometriai formát alkot, és ahogy egymás mellé kerül több ilyen alakzat mégis természetes a látvány.

Az egyöntetűsége még akkor is megmarad, ha bevetjük a színeket! Legyen szó monokróm, vagy közeli árnyalatokból összeállítva, vagy ahogy én csináltam, nagyon eltérő, de harmonizáló színekről, szuper mutatós az eredmény.

Nem lehet vele mellélőni.

Sőt a színeket soronként is lehet váltogatni, akkor még komplexebb, már-már a horgolt mandalák világát idéző hatszögek, abból terítők, takarók, dekor felületek készülhetnek.

Probléma?

Aki nekiáll egy horgolt hexagon takarónak, annak fel kell tűrnie az ingujját! A horgolt nagyinégyzetekhez hasonlóan itt is egyesével kell elkészíteni az egységeket, majd a végén összehorgolni, vagy összeavarrni. (profi szinten van egyben horgolós megoldás is!)

Az egyes formák kezdő és végén lelógó szálát illik eldolgozni egyenként, én ezt a végére hagytam, és békésen eldolgozgattam a már összeállított asztali dekorom hátulján.

Egyetlen előnye annyi, hogy a vége lelógó szálakat fel lehet használni, összevarró tűbe fűzve ezekkel is lehet egy-egy hatszög szélén az öltéseket végigvinni.

Hexagon horgolása

Ide kattintva a VIDEÓ-t meg tudod nézni!

  1. Varázskört indítunk, és 12 egyráhajtásos pálcát (erp) horgolunk bele úgy, hogy 2-2 pálca közé +1 szem láncszemet horgolunk. Ezek lesznek a hexagon sarkai.
  2. Az utolsó pálcát +1 láncszem után az első pálcához csatlakoztatjuk kúszószemmel.
  3. +3 szemet horgolunk soremelésnek.
  4. Egyráhajtásos pálcát horgolunk minden pálca felső két szála alá.
  5. A sarkokon, ahol a +1 láncszemet horgoltuk mindig 2 erp-t horgolunk a két pálca közé úgy, hogy a 2 erp közé mindig +1 láncszemet horgolunk.
  6. Körbeérve ismét egy kúszószemmel csatlakoztatjuk a sort.

A felső lépéseket 2-6-ig ismételjük addig, ahány kört szeretnénk készíteni.