Csak akkor olvass tovább, ha szeretnél élni az alkotói szabadsággal! Itt ugyanis most tiéd a terep, a színek és a fonalak variációja a kezedben. Felkészültél a zsinór nyaklánc készítésére?

A Hol vetted? Én csináltam. abszolút megtestesítője per pillanat ez a nyaklánc.

Olyan színekkel dolgozol, amilyenekkel csak akarsz.

Olyan méretet állítasz be a nyaklánc (vagy karkötő?) hosszának, amilyet csak akarsz.

Olyan variációban tekered fel a fonalat, ahogyan csak szeretnéd.

Itt csak egy (lehetséges) vázat találsz az elkészítéséhez, meg egy szuper készletet, amelyből dolgozhatsz.

Kezdjük az alapoktól

A nyaklánc alapja egy pamutból készült, szövött zsinór. Egy vékonyabb, és egy vastagabb típus.

A méretét tetszőlegesen lehet belőni, lehet hosszabb, duplán megtekert, vagy rövidebb, magasabban álló, attól függően, neked mi jön be.

Ez a zsinór puha, kör a keresztmetszete, és természetes alapanyagú. Könnyű bánni vele, ott vágod el, ahol szeretnéd, és tekerés közben is egyszerűen formázható. Nem csúszkál rajta a fonalszál, a felcsavart fonalat remekül megtartja, nem másznak egymásra a szálak.

Színes fonalak

Erre a zsinórra tekerjük rá a színes pamutfonalakat.

A csomagban 20 cm-es szakaszokra érhető el egy-egy kártyára csavart fonalmennyiség. Ez a vastag, és a vékony alapra természetesen eltérő mennyiség, ezért gondosan kell kiválasztani, milyen alapra, milyen fonalat választasz.

Ennél is fontosabb, hogy milyen színekkel tervezel dolgozni!

Érdemes egy kört futni a Pinterest oldalain, megadva stílusok, hangulatok kulcsszavait, meglátod, zúdulni fognak az ötletek.

A színes fonalak kiválasztása után már csak pár kiegészítő kattintása a feladat, és jöhet a munka!

Természetesen, mivel ez egy ingyenes leírás, otthon található, korábban beszerzett fonalakból, zsinór alapból is lehet dolgozni. Akár e percben is elő tudod keresni a megfelelő hozzávalókat, ha foglalkoztál már korábban fonalból készült – horgol, kötött – dolgokkal.

Utolsó simításként fontos tudni, hogy a nyaklánc záródását mágneses kapcsok oldják meg. Ezt bármilyen háztartási pillanatragasztóval rögzíteni lehet a végeken. Ezt a csomag nem tartalmazza, nem lehet bele választani, de bízom benne, hogy akad a háztartásban egy saját darab.

Zsinór nyaklánc készítése

zsinór nyaklánc

Első lépésben ki kell találni a méretet, és a zsinór típust: milyen hosszú – meddig érő -, és milyen vastagságú zsinór nyakláncot szeretnénk.

Ehhez mérten kell levágni az 1 m-es, csomagban lévő zsinórból a kezdő szálat.

Jöhetnek a színes fonalak

Az első színes fonal végét a zsinórral szemben, kb. 2-3 cm hosszan a zsinórra kell fektetni. Erre kell rátekerni, hátrafelé indítva a tekerést a fonal további részét.

Ebben a VIDEÓ-ban megmutatom!

A tekercseléshez három apró tanácsom is van:

  1. Tartsd végig merőlegesen a színes fonalat a zsinórra! Ezáltal a szálak szépen sorakozna egymás mellett, nem látszik ki a zsinór alóluk.
  2. Pár centinként igazítsd, tömörítsd a feltekert szálat, de ügyel rá, hogy ne csússzanak egymásra!
  3. Dolgozz asztalon, vagy tegyél egy sima felületet az öledbe, hogy a zsinór két vége – különösen hosszú szál esetén – szabadon pöröghessen kétoldalt. Így nem gabalyodik bele a színes szálba, és nem is tekeredik fel olyan könnyen.

Itt, a VIDEÓ-ban ezt is mutatom!

Fonalcsere

zsinór nyaklánc

Ez nagyon hasonlít a kezdéshez, csak ügyeskedni kell, hogy az új, és a régi szál szépen fedje egymást.

Kattints át a VIDEÓ-ra, és nézd meg, hogyan csináltam!

zsinór nyaklánc

Ezt a műveletet egy zsinór nyaklánc készítése során többször is el kell végezni. Ha nincs szükség a 20 centis adagra, elég csak egy részét felhasználni, vagy akár feldarabolva, két-négy részletben, színblokkos variációban felhasználni.

Ennél a nyakláncnál visszatért a zöld szín, a VIDEÓ-ban jól látszik!

Nyaklánc vége

zsinór nyaklánc

Kész a nyaklánc, végigértél a tervvel, sikerült az összes kiválasztott színt feltekerni?

Zárd le a végét! Kövesd a VIDEÓ alapján, egy egyszerű csomózás az egész.

Mágneses végzáró

Ha csak ez hiányzik az otthoni hozzávalók közül, akkor ezzel a címszóval keress rá. Gyöngyös, ékszerkellékes boltokban elérhető, bár nem ez a tipikus, inkább a karikával záródó, de szerintem ezzel sokkal szebb a kész darab.

A vékony és a vastag zsinórhoz is külön-külön méret kell, a zsinór átmérője szerint. A készletbe te is ki tudod választani, melyiket szeretnéd.

Ragasztás

A ragasztás két lépésből áll. Először a végzáró belsejét kell kitapétázni ragasztóval, majd a zsinór szálas végét kell belemártogani.

Óvatosan összeillesztve hagyni kell megszáradni, de persze végig ügyelni kell arra, hogy a ragasztó ne érje a betekert részt. Ha csak a fém részre kerül belőle, az nem gond, azt utólag le lehet pattintani.

Hagyjuk száradni, támasszuk ki, ha szükséges, és pár óra múlva – vagy ahogy a ragasztód rendelkezik – megköt az illesztés.

VIDEÓ a vékony zsinór nyaklánc mágneseinek ragasztásáról!

VIDEÓ a vastag zsinór nyaklánc mágneseinek ragasztásáról!

Jó munkát kívánok hozzá!