Millió féle sapi mintaleírás található a neten és a magazinokban.

Mind hajszálpontosan leírja, milyen fonalat használj, hány gombolyagra lesz szükséged, milyen tűmérettel dolgozz, hány sort, hány szemet készíts. Tökéletesek.

A sima sapi ennek mind ellentmond.

Hogyan? Olyan fonalat választasz hozzá, olyan vastag tűvel dolgozol, amilyet csak szeretnél, és annyi szemet és sort csinálsz, amennyi elég ahhoz, hogy úgy nézzen ki ez a sapi, ahogy kigondoltad.

Az ötlet nem új, sok fórumon olvasni, hogyan alakítják át a profik a kidolgozott leírásokat. Igazából le a kalappal, mert piszok csavaros matek szükséges ahhoz egy-egy mintaegységet át lehessen szabni, vagy méretre lehessen igazítani.

A sima sapinál ez nem tétel, itt a pontos minta betartásával szemben a (szem)méretre készítésen van a hangsúly, a legkevésbé sem a szabómesterek precizitásával.

Ez a lazaság első pillantásra talán túlzásnak tűnhet, hiszen mégis csak horgolásról van szó, de hidd el, ez egy olyan sapi, amelyet nagyon rugalmasan lehet alakítani, méghozzá három ponton is!

  • a pánt szélessége
  • a pánt hosszúsága: ez a fej körméretéhez állítható, így kicsi vagy nagy kobakra is elkészíthető. Egyszerűen addig kell horgolni a sorokat (a pánt vízszintes sorokból épül fel, az oldalára kerül rá a felsőrész) míg a passzos körméret pont kényelmes.
  • a felsőrész magassága: megállhatsz a horgolással ott, ahol a felsőrészt összehúzva a sapi pont a fejed tetején zár, de lehet menni tovább is. Minél magasabb a felsőrész, annál nagyobb laza, lelógó pomponos vége lesz a sapinak. Ez egész más stílust ad a sapinak, és praktikus, hosszú hajúaknál, vagy akik reggel gondosan belőtt frizurával indulnak otthonról, sokat nyom a latba.

Miért készítenél saját sapkát, készen vásárolt helyett?

Hú, hány tekintetben láttam ezt a kérdést felmerülni! Instant válaszom nincs, de sokan csinálunk sapkákat, és tudom, hogy ez elsősorban egy jó program.

Szuperjó érzés csinálni valamit, amit aztán hordani lehet. Másodsorban egy jó sztori! Ahelyett, hogy elmesélem, hol vettem, egy csomó személyes dolgot mesélek róla, amiről aztán még többet lehet beszélgetni.

Erre a tégla színre egy bosszúság nyomán akadtam. Belváros, parkolás, lezárás, dugó, araszolás, majd egy boltban, ahol nagyon meg akartam venni valamit, nem úgy bántak velem, ahogy reméltem. Visszaülve a kocsiba fújtattam a dühtől, és előkaptam a telefonomat, és „bosszúból” rákerestem a rozsda színű fonalakra.

Miért Sima Sapi?

Hosszú ideje kerestem a legegyszerűbb formát, de volt pár részlet, amit mindenképpen bele akartam csempészni. Az első a ’70-as éveket idéző magas pánt rész, ez az időszak, a hangulata minden területen – lakberendezés, színek, filmek, minták – képes lázba hozni.

E mellé került rögtön másodikként a praktikusság. Legyen egy színű, és letisztult textúrájú, minta nélkül. Könnyen, gyorsan horgolható, és bármilyen kabáthoz/sálhoz/pulcsihoz fel lehet venni. A színe inkább a színtípusomhoz passzoljon, mint egy divathullámhoz, vagy másik árnyalathoz.

Végül a méret. Gyerek, felnőtt, kis fej, nagy fej, laza felsőrész, keskenyebb pánt. Kevés az olyan univerzális leírás, amely mindenkinek 100%-ig bejön, viszont egy-egy apró, pofonegyszerű változtatás teret ad a saját elképzeléseknek.