A Borostyán kendő után egy olyan alakú kendő után kutattam, ami hasonlóan „ölelő”, de inkább a horgolt poncsó kategória felé húz. Azzal a különbséggel, hogy nyitott legyen, ne a hagyományos, belebújós fazon.

Ide kattintva megtalálod a Repkendő horgolási útmutatóját!

Mivel a kendő hatalmas 160 x 50 cm, ezért elsőre nem könnyű felismerni a formáját. Viszont a közepén kezdve a vizsgálódást azonnal látszik, hogy egy Chevron alakzat rajzolódik ki. Középen tompaszögben megtörik, és a két vége felé lejt a horgolás vonala. Oldalt viszont kitartóan őrzi az egyenest.

A mérete kétféle módon is variálható:

A szélessége, vagyis a „két szárny” teljes hossza a kezdő láncsor szemeinek számával adható meg. Ha tehát rövidebb, épp, hogy nyakba vehető, és vállon átdobható méretet szeretnénk, rövidebb kezdősorral számoljunk. Illetve fordítva, ha mindkét végét meg szeretnénk tekerni magunk körül, több szemmel indítsuk a horgolást.

A másik mérete a magassága, amelyet a horgolt sorok száma ad. A repkendő motívumának alapja a színes sorok alkotta blokkok, amelyek közepén egy-egy bogyósor fut. Ezt a színes blokkot is lehet bővíteni, szűkíteni a benne szereplő színes számának variálásával. Valamint magát a színes blokkot is lehet többször ismételni, amellyel egyszerűen növelhető a kendő mérete.

A horgolás technikája

Egyetlen fajta pálca alkotja a sorokat, még a bogyós sornak is ez az alapja. Ez utóbbi jelenthet kihívást, de az útmutatóban minden lépés ki van számolva, így azt követve a bogyók helye is pontosan adja magát.

Mivel a kendő egyre nő, a horgolás folyamata idővel elnehezülhet, hiszen egy hatalmas textilkupacot nem könnyű kezelni.

Felhasznált fonal mennyisége

A horgolási útmutatók demo darabjait általában vastag fonalból igyekszem megoldani, hogy a fotókon és videókon jól látható, számomra pedig gyorsan készíthető legyen. Ezúttal nagyon bejött ez a típusú vastag akril fonal, mert a színek kontrasztja remek, és a végső méretet sem volt nehéz elérni, miközben vastag tűvel, haladósan lehetett rajta dolgozni.

Fonalból a színek miatt 5-6 gombolyagra volt szükség, de a két fő alapszín a kék és a barna az, amelyikből egynél valamivel több kellett.

Milyen fonalból készülhet?

Írhatnám, hogy bármilyenből, és a hozzá való tűből.. Ez igaz is, csak ettől függően más és más lesz a végeredmény. Az akril tartalmú, gazdaságos fonalak szuper rugalmasak. Melegebb időre pamut, és bambusz keverékként alkalmasak leginkább, hidegre jöhet a gyapjúszálas gombolyag.

A leírásban megadott méretpróba alapján könnyen megtervezhető a kendő mérete, és ahhoz a kiválasztott fonal mennyiségét sem ördöngösség megállapítani.

Mennyi idő alatt készül el?

Ez fonal és méretfüggő, de mivel nincs benne bonyolult technikai megoldás, számolni sem nagyon kell, csak az elején, néhány este alatt el lehet készíteni.

Az egyetlen bosszúságot (számomra?) a színes sorok váltakozása miatt keletkező lelógó szálak eldolgozása adja.

Ezt a műveletet külön napra szoktam hagyni, és egy kedvenc sorozatot kapcsolok hozzá, hogy gyorsan legtudjam az eltisztázását.

Ide kattintva megtalálod a Repkendő horgolási útmutatóját!