A fonal+horgolótű kombó most nem játszik, csak az előbbire van szükség, és némi ragasztóanyagra, ami ezúttal a keményítő lesz. A technika neve: fonaltekerés.

Mindenek előtt szeretném felhívni a figyelmet, hogy ha háztartási keményítővel dolgozol, tarts be minden utasítást, amely a címkén szerepel.

Ilyenek például a szembe ne kerüljön, gyermekektől távol tartandó, bőr irritáció, és még sok más egyéb intelem.

Ez az anyag a mosóporokhoz hasonlóan tulajdonképpen vegyszer, ezért körültekintően kell bánni vele, gumikesztyű használata is ajánlott!

Hobbiboltokban környezetbarát, vízbázisú változata is elérhető, azt én még nem próbáltam.

Itt a keményítő ragasztóként működik, vagyis helyettesíti azt, tarts be a címkén jelzett utasítást az adagolására vonatkozóan is, tehát, hogy mennyi vízhez, mennyi szükséges belőle.

Korábban dolgoztam már vele, a gyerekszoba falára ezzel tettem fel nagyobb textil mintákat, formákat, mert nem volt szívem azt összefesteni.

Nagy előnye, hogy most, felújításkor egyetlen mozdulattal le lehetett venni, és a világon semmilyen sérülést nem okozott a fehér festésen.

Jöhet a fonalas rész?

Ez nem egy horgolós projekt, de kíván némi kézügyességet. Be kell valljam, az első próbálkozásaim során – amelyeket természetesen nem vettem videóra – volt pár kudarc.

Öröm az ürömben, hogy így legalább van mit írnom egy olyan címsor alá, hogy

mire figyelj, amikor fonalat tekersz egy üvegváza köré!

  • természetes alapanyagú fonalat keress hozzá, én pamutot választottam, az akril csak nagyon nehezen tapad
  • jól be kell áztatni a fonalat, hogy rendesen megszívja magát keményítős anyaggal
  • ha összegabalyodnának a szálak, tanácsos inkább visszanyomkodni az áztatólébe, ott sokkal könnyebb szétválasztani
  • mielőtt a fonalat elkezded az üvegre tekerni, érdemes az üveg felületét is átsimítani a keményítős anyaggal, jobb lesz a tapadás
  • a fonalszálakat párban, blokkonként, tehát egy kb. 1,5 m-es hosszúságot vittem fel, így nem nehéz bánni vele
  • amennyiben vízhatlan felületen, viaszos vásznon, műanyagon dolgozol, nem kell a vázát a levegőben tartani, a lapra helyezve, magad felé húzva, mint egy sordrófát, könnyen igazgathatóak a szálak.
  • mielőtt szárítani teszed, picit még tudsz igazítani a sávokon, akár fogpiszkáló segítségével.

Ne ijedj meg, az üveg szabadon maradt része maszatos lesz a keményítőtől, de ezt nedves papírtörlővel simán el lehet távolítani, és az üveg újra ragyogni fog.

Maradék fonalszálak felhasználására remek projekt, akár virágcserépre, vagy üres borosüveg köré és csavarhatók így a színes szálak.

Ha tetszett, készíts magadnak egy saját változatot, és a legközelebbi kerti parti vendégei garantáltan el lesznek ragadtatva az egyediségétől!