Plusz egy kézre lett volna szükségem, hogy az első másfél órát ép idegekkel vészeljem át.

Mindjárt elmesélem mire gondolok, de itt is az történt, amely már több Fesztelen fonalak projekt kapcsán is megviccelt, hogy az egyszerűnek gondolt kivitelezés egy ponton csődöt mondott.

A gyors megoldás azóta megszületett, a fonalváltás volt a mumus, addig minden szép és jó volt, míg az első fonalat feltekertem.

A lépésről lépésre szövegben bőven benne van, ezért csak röviden: minden szálnak van egy lelógó kezdő fele, amelyet a feltekert fonallal könnyű rögzíteni. Ezt utána le lehet vágni, nincs vele több gond. A probléma ott kezdődik, hogy az első színnek van egy lelógó, vége szála is, amelyet láthatatlanul rögzíteni kell, hogy a szakaszt megtartsa, és az új színű fonalnak is lesz egy kezdő szála, amelyet szintén rögzíteni kell.

IMG_5840_1

Ezt muszáj együtt megoldani, ráadásul láthatatlanul.

1.0 verzió: le kell fogni a két lógó szálat, miközben a harmadikat feszesen köréjük kell tekerni. Most, hogy írom kristálytiszta, hogy két kézzel és 10 ujjal micsoda őrültség belevágni. Ennek ellenére becsületesen próbálkoztam…

2.0 verzió. Tudtam, hogy van jobb megoldás, méghozzá pofonegyszerű. Ez lett a cellux, amivel harmadik kézként rögzítettem ideiglenesen a szálakat, míg a rátekert fonal már meg nem tartotta.

Ezzel át is vágtuk a fonal feltekerés gordiuszi csomóját: fonal eleje rögzítés, fonalfeltekerés, fonal vége rögzítés. Ezek a fix lépések, minden más variálható.

IMG_5906_1

Fonalról és színekről

A színes ágakhoz szupererős pamutfonalat választottam. Ezek szinte eltéphetetlenek, amely tulajdonságuk a feltekerés során roppant hasznos. Szép, feszes köröket lehet velük húzni, ráadásul ez a pamutszál – Catania fonalak – finoman fénylik, amely a Duna-parti, koptatott ágakra tekerve szuper kontrasztot adott.

A fonalválasztásnál még arra kell figyelni, hogy a különböző színek hasonló szálvastagságúak legyenek. Ez adja az egyöntetű látványt.

A színek kiválasztásánál arra törekedtem, hogy két színcsoportot alkossak úgy, hogy a kettő együtt is harmóniában legyen. Ehhez kiraktam az össze használható fonalamat, és addig rendezgettem – erről itt már írtam -, míg ki nem jött az ütős színskála.

Az első fonal kb. 10 cm-es lelógó szálát az egyik kézzel rá kell szorítani a faágra, míg a gombolyag felőli szálat a másik kezünkkel el kell kezdeni feltekerni. Én jobbkezes vagyok, nekem úgy volt kényelmes, hogy az óramutató járásával ellentétesen indítom a szál tekerését. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ágat eközben jobbra forgattam, és a szál szinte magától feltekeredett.

Innentől már csak arra kell ügyelni, hogy a szálak elég közel sorakozzanak az ágon: ne kerüljenek egymás tetejére, de ne is maradjon ki hely közöttük.

Fonalváltás

Erről kellett csináltom egy videót, ide kattintva meg tudod nézni, de valójában nagyon egyszerű – köszi cellux! – három lépésből áll:

  • előző szín kezdő szála maradékának levágása
  • előző szín vége szál és az új szín kezdő szálának felragasztása
  • illesztés és tekercselés

Az utolsóként felhasznált fonallal picit másképp kell bánni, de ez sem bonyolult, csupán egy vékony tűre lesz szükség.

Én azt használtam, amellyel a filc nyakláncot is készítettem: vékony és hegyes, de elég nagy a lyuk rajta, hogy egy fonalat be lehessen fűzni.

Hagyni kell egy minimum 30 cm-es lelógó szálat, de előtte a kör végére 2 csomót kell kötni. Ezt úgy érdemes megcsinálni, hogy az utolsó fonalkört meglazítod, és áthúzod rajta a lelógó szálat. Ezek után már el lehet engedni a szálat, nem bomlik fel a korábbi munka.

A két csomó után én kívülről is tettem rá egy erős csomót, majd utána húztam tűbe a maradék szálat, amelyet a feltekert fonalrész alá szúrtam. Két részletben csináltam, egyszerre csak 4-5 szál alá szúrva, nehogy elmozdítsam a meglévő szálsorokat, majd miután így eltüntettem, a felesleges részt levágtam.

Tippek a végére

A szálak vezetését a feltekert fonal alatt következetesen egyvonalban végeztem. Ezáltal alig észrevehető a bújtatás, illetve dekorációként felhasználva lehet úgy forgatni az ágakat, hogy egyátalán ne lehessen észre venni.

A szálak elvágásánál nagyon kell figyelni arra, hogy elég közel vágjuk el őket, de mégis óvatosnak kell maradni, nehogy a különös gonddal feltekert rész megsérüljön.

Nem jön be a fonalváltás menete? Válassz színátmenetes fonalat a munkához és megúszod!

Hihetetlenül izgalmas színkombinációk vannak, a hosszan színátmenetes fonallal vagány ombre hatást, a rövid színátmenetessel bohém színkavalkádot lehet varázsolni. Nem beszélve a melírozott fonalakról, amelyek élénk, véletlenszerűnek tűnő száli ugyanolyan hatásosak modern enteriőrben, mint egy vintage környezetben.

Az így készült színes ágakat többféleképpen fel lehet használni a nappali dekorációjában: összeköthetők például fali dekorrá, tálalóra helyezhető tállá.  Ráadásul a színeket rá is lehet hangolni a kiszemelt helyiség színeire.

Én egy átlátszó vázába, vagy nagy befőttesüvegbe fogom tenni őket, mint egy kortalan virágcsokor, sokáig lehet éke a lakásunknak.