Mini horgolt sapka minta

Anyukák, nagymamák, nagynénik, unokatesók, barátnők, ezt nektek írom. Nincs cukibb, mint apró babaholmik között válogatni, értékes darabok jutnak így a család birtokába. De vajon van-e annál személyesebb és szívhez szólóbb ajándék, mint saját készítésű darabot adni ajándékba?

Szívem szerint babatakarót – szerintem a legtutibb babaajándék! – tennék ide a Fesztelen fonalak sorozatba, de az még a horgolás gyorsaságához mérten is komoly meló. Pedig a horgolt takaró kezdőknek a kitartás próbája. Annak ellenére, hogy üdítően izgalmas sorról sorra haladni, sok estét igénybe vevő feladat.

Ezért lett a hetedik egy mini projekt, egy minisapi, amelyet könnyű megcsinálni.

Mekkora fejecskére készül a minisapi?

A mérete – a többi Fesztelen fonalak darabhoz hasonlóan – variálható. Ez egy csúcsos sapi, tetején pomponnal, amely méretét az első sor adja. Ez lesz végül a fejtetőn futó egyenes varrásvonal, ami olyan, mint egy láthatatlan középső választék. Ezt kell lemérni úgy, hogy itt egészen addig kell húzni tovább a levegőben a centit, míg a fej hátsó részét is eléri, és azon picit túlnyúlik. Ez a pici túlnyúlás adja majd a manósisak látványt.

Babafonal

Szeretnél tutira menni? Választhatsz a munkához finom, puha alapanyagot, amely ráadásul biztonságos is. Létezik a babafonal, amelyet kifejezetten az apróságok igényeinek figyelembevételével gyártottak. Több webshopban külön kategória, de a baby szócskát begépelve a keresőikbe e nélkül is megtalálhatók. Összetételük általában pamut és valamilyen más természetes szál keveréke.

Amellett, hogy habkönnyűek, max. 200 méteresek, egy-egy apró holmihoz nagyon kevésre van szükség, és jellemzően 4-es tűvel ajánljak horgolni. Ennél kisebbel jómagam nem is szeretek dolgozni, különösen este.

Ezt a fáradt rózsaszínű minisapit nem babafonalból horgoltam, hanem akril-bambusz keverékből, ami nagyon lágy és finom puha, plusz visszafogott, selymes fénye van. Két gombóccá vettem a gombolyagot, mert dupla szállal terveztem horgolni. Szuper lett a textúrája, és így 6-os tűvel dolgozhattam, amellyel pillanatok alatt elkészültem vele.

A horgolás a „fejtetőn” indul, 34+2 kezdő sorszemmel. Sajnos most nincs pici gyerekbuksi a családban, és nem tudom, hogy ez milyen mini méret, talán fél-egy év körüli lehet.

Horgolás technikák jönnek!

A kezdő szemekre félpálcákat kell horgolni, és egy pont után – le fogom írni részletesen hol jön ez a pont – el kell kezdeni szemeket összekötni. Piszok egyszerű, ugyanolyan, mint egy horgolt hurok, csak félbe kell hagyni egy lépést, hozzávenni egy következő elejét, és végül együtt befejezni a kettőt.

Ez az összekötés, amely a sapka középvonalán fut fogja adni a minisapi tarkó részén futó szűkítést. Ettől lesz a pomponos felsőrésztől lefelé, a nyakig futó sapkavonal szép íves. Ez egyben praktikus és kényelmes is, mert körbe öleli a fejecskét, babahordozóban, babakocsiban nem gyűrődik mögé, és egy darab varrás sem lesz, ami nyomná.

Fontos a méretvétel

A kezdő sor hossza adja a minisapi méretét, ahogy feljebb is írtam. Ha ajándékba készíted, kérd meg a gyerkőc anyukáját, hogy ezt a hosszt mérje le. Ezek után a kiválasztott fonalból lehet horgoláspróbát is csinálni, de a kezdő sorral ennek a hossznak a kétszeresét is meg lehet célozni. (félbe lesz hajtva, azért kell 2x venni).

A kezdő hurok után egy 36 szemből álló láncsort horgolunk, majd jön egy ráfordítás, és a soron visszafelé a harmadik szembe szúrjuk a tűt. Itt ismét egy ráfordítás, amelyet áthúzunk a szemen, három hurok van a tűn. Utolsó ráfordítás, amelyet végül mind a három hurkon áthúzunk. Ezt ismételjük egészen a sor végéig, az utolsó szembe is.

Soremelésként 2 szemet hurkolunk a sor végén, és a munkát megfordítjuk.

Kezdődik a második sor, ugyanazokat a lépéseket kell ismételni, mint az előbb, az első sor pálcáinak felső két szála alá szúrva.

  • Ráhajtás I., következő pálca felső két szála alá szúrunk
  • Ráhajtás II., ezt áthúzzuk a két szál alatt, három hurok van a tűn
  • Ráhajtás III., amelyet mindhárom hurkon együtt áthúzunk.

Ezt a három lépést kell ismételni a sor végéig. A sor utolsó szeme cseles, jól meg kell figyelni, nehogy elhagyjuk, majd zárásképp két szem soremelés.

Horgolt minisapi méret

A sorokat addig kell folytatni, míg az így elért magasság nem egyenlő a félbehajtott munkadarab felével. Leírva talán fura a megfogalmazás, de a képek segítenek. A négyzet alakot kell követni, ehhez nagyjából a 4-6. sor táján hosszában félbe kell hajtani a horgolt darabot, kétszer.

Így egy négy rétegű „szendvicsünk” lesz, amelyet a tűvel „le kell mérni”. Tehát sorra párhuzamosan tartsuk rá a tűt. Ezt aztán, kihajtogatva a munkát, a sorok oldalához illesztjük, merőlegesen, és ez adja azt a méretet, ameddig a sorokkal haladni kell.

Elérve ezt a méretet, szükség lesz egy jelölőre. A webshopokban ezt szemjelölőként, vagy szemjelzőként meg lehet találni, itt egy mezei biztostűt használtam.

Ismét félbe kell hajtani hosszában a munkát, és a középső két szem alá be kell szúrni, és rögzíteni ezt a biztostűt. Ez fog segíteni abban, hogy a közepénél két szemet összekössünk.

Fogyasztott sorok

A sor horgolását ugyanúgy kell kezdeni, mint a korábbiakat, de a tű felett lévő két szemet össze kell horgolni. Ennek a menete a következő:

  • Ráhajtás I., az első pálca felső két szála szúrunk
  • Ráhajtás II., amelyet áthúzunk a két szál alatt, három hurok van a tűn
  • Ráhajtás III., amelyet CSAK a tűn lévő KÉT hurkon húzunk át, két hurok marad a tűn.

Most jön a biztostűvel jelölt másik pálca hozzáhorgolása a folytatásban.

  • Ráhajtás I., a második pálca felső két szála alá szúrunk
  • Ráhajtás II., amelyet áthúzunk a két szál alatt, NÉGY hurok van a tűn
  • Ráhajtás III., amelyet a tűn lévő KÉT hurkon húzunk át, HÁROM hurok van a tűn.
  • Ráhajtás IV., amelyet mindhárom hurkon egyszerre áthúzunk.

Ennyi, összekötöttünk szépen két szemet, ugyanúgy folytatjuk a sort a sima pálcáinkkal, mint a korábbi sorokban.

Az újabb sornál már az összekötött pálcákra készítjük az újabb összekötést. Egyszerű a dolgunk, a biztostűre már nincs szükség. Azt kell figyelni, hol van az összekötött szem, és annak a jobb és bal oldalán lévő – viszonylag nagyobb – lyukba szúrni a tűt.

Meddig kell folytatni a fogyasztott szemekkel való sorok horgolását?

A cél a négyzet forma, ezt az átló mentén félbe hajtva könnyen lehet ellenőrizni, de általában ugyanannyi sort kell így horgolni, mint korábbi, teljes sorokat.

Utómunkák

A ét lelógó szálat – kezdő és vég szálak – el kell dolgozni, varrótűbe fűzve, és cikk-cakk vonalban elbújtatva. A másik teendő, hogy a sapkát a fejtetőn futó vonalon varrótűvel össze kell varrni.

Ehhez egy 50 cm hosszú szálat tűbe kell fűzni, és a már fejpántnál használt technikával lehet dolgozni.

Félbe hajtjuk a munkát, az egymással szemben lévő szabad végek felől, a felső láncsor szemei alá szúrva kívülről haladunk a minisapka csúcsáig.

A tű egy szemben kétszer fordul, egyszer érkezik, egyszer távozik, ez a videó segít ebben, az összehúzásról pedig ezt nézd meg.

A befűzött fonalból elöl kell hagyni 20 cm-t, mert ezt az összehúzás után varrótűvel külön el kell dolgozni. Ez lesz a homlok közepén, ezért szépen kell öltögetni, hogy az arc szélén és a homlok vonalában szép, egyenes vonal keletkezzen.

A pompon és a megkötők

Az előbbiről itt találsz egy bejegyzést sok képpel és videóval. Készítheted villával, én a legkisebb pomponkészítőmet használtam. A felvarrásához a pompon összekötéséhez használt szálat kell használni, azt tűbe fűzve rá lehet ölteni egy két fordulással a sapka csúcsára.

A megkötőkhöz újabb fonalat kell vágni a gombolyagból.

Ez kötőnkként három tökéletesen egyforma, 70 cm-es szál. Összefogva a sapka két szabadon marad sarkába húzzuk, és egy erős csomóval rögzítjük.

A félben lelógó szálakat szálat ketté vesszük, és mindkettőt jobbra kezdjük el sodorni, miközben ellentétes irányban egymás köré tekerjük. Könnyen összepödörödik, melyben segítenek a megfeszülő szálak.

A szálak végére érve megcsomózzuk a megkötőt, és a fonal végét egyenesre vágjuk.