A drága, jó minőségű fonalak engedelmesek, némi kotorászás után a feltekert gombolyag belsejében kézbe akad a kezdő szál.

Sajnos ez nem igaz. Kotorásztam már több 1000 és pár 100 forintos fonalban is. Volt, hogy azonnal meglett a keresett szál, de olyan is, hogy nem sikerült megcsípni az első pár centit, helyette totál kirántottam a belsejét. Nagy levegő, és bogozás indul!

Nem árfüggő és a másik nagy tanulság, hogy titkos technika sincsen. Hacsak nem az, hogy ide rutinos kéz kell. Sovány vigasz, de idővel javul az arány, a kulcsszó a türelem, én már (5 év után) 10/7-szer pár másodperc alatt pecázom ki a kezdő szálvéget.

De miért kell nekünk a belső szál, mikor a gombolyag címkéje alatt ott lapul az induláshoz szükséges? 

A válasz egyszerű, a kényelmes munka miatt!

Horgolás közben folyton húzni kell az újabb fonalat, hogy a pálcákhoz szükséges szakaszon ne feszüljön meg. Ott már csak az ujjak tartják szorosan, szabályozzák, az adagolást. Amikor egy gombolyag külső részéről húzod a szálat, az vagy ráfeszülhet, ami miatt állandóan igazítanod kell rajta vagy elkezd táncolni, kiugrik a tartójából a földre. Emiatt egyszerre sokkal többet kell levenni róla, hogy ritkábban legyen miatta leállás.

Egyik sem praktikus.

Ellenben, ha egy belülről kezdett fonallal dolgozol, az olyan, mint egy automata. Könnyedén engedi az újabb adagot, és a fonal fennmaradó része szinte végig egy helyben tartja a gombolyagot.

Ez akkor is jól jön, ha úton vagy és úgy horgolsz, mert egy táskából vagy hátizsákból így szuperül megoldható.

Két akril-gyapjú keverék fonallal bemutatom a szerencsés és a kevésbé mázlista “kibelezős” technikát.

Szál helyett kis fonalkupac?

Elsőre ijesztő lehet, de a lényeg, hogy tedd le egy felületre, ne a levegőben kezd el kibogozni, mert megfeszülhet, és keserves perceket hozó csomók keletkezhetnek.

Az asztalon, lazán fektetve, két oldalról érdemes elkezdeni kimenteni belőle a szálakat. Gyakran a fonal felőli a készségesebb. Ha megvan – és elfogyott a türelmed, gombóc formáról hallani sem akarsz -, akkor a fonal egyik felére vissza lehet tekerni.

Így aztán függőlegesen a táskába vagy kosárba állítva könnyedén le fog tekeredni róla horgolás közben a szál.