Nem találtam jobb választ a „Kezdő vagyok, mit horgoljak?” kérdésre. Ezt! Ez az, ezt kell megcsinálni, és megvannak az alapok. Meg egy karkötő is.

Annak ellenére, hogy évek óta horgolótű van a kezemben, az egyenletes kezdősor nekem sem alap. Különösen, ha vékonyabb, szép, fényesre sodrott fonalról van szó, amely horgolt szemein még a fél mm is szemet szúr.

========

Itt a videó az elkészítéséről, kattints ide!

========

Ez tehát a kihívás ebben a mini projektben, akár kezdő vagy, akár haladó horgoló.

Mi a titkos tipp?

Várj, először leírom az előkészületeket:

  • keress néhány színben passzoló fonalat, amelyeket szívesen látnál ékszerként a karodon,
  • lehet bármilyen összetételű, de azt gondold végig, hogy milyen látványt szeretnél (egy bolyhos akril is lehet jópofa!), és hogy a például állati eredetű fonalszálat (pl. gyapjú) könnyedén viselnél-e napközen.
  • nagyon fontos a megfelelő méretű tű kiválasztása, ami fonalfüggő,
  • itt szoros hurkokra van szükség, ezért be kell tartani a fonalcímke előírásait, én egy 50 g /125 m-es, 100% pamut gombolyagot választottam, és 4-es tűvel horgoltam.

Kezdd el horgolni a láncsort: kezdőcsomó, majd indulhatnak a hurkok.

Az egyenlő méretű hurkok titka nem más, mint, hogy feszesen kell tartani a fonalat. Bizonyára sokan vannak azok, akik számára ez rutin munka, és enélkül is egyenletes szemeket készítenek, de hidd el, nem könnyű.

A feszes fonaltartás nem azt jelenti, hogy teljesen rá kellene szorítani a fonalat a tűre, inkább azt, hogy az a háromszög, ami a fonalat fentről tartó ujjad, a tű és a kezdő szál lelógóját alul tartó ujjad alkot nem hagyja, hogy a fonal bármelyik ponton meglazuljon.

Emellett fontos, hogy a tűre öltött hurkot a tűn végig húzzuk, vegye fel a hurok mérete a tű valódi méretét.

A kezdősort olyan hosszúra kell készíteni, amelyet a karon megtekerve a végei zárhatóak lesznek. Ehhez egy darab gombra lesz szükséged, ennek a láncsor végén egy gomblyukat kell készíteni. Ennyivel hosszabb sort horgolj!

A horgolt karkötő két sor, a kezdő láncsorból áll, majd jön a gomblyuk, és visszafelé pedig kúszószemekkel dolgozunk. Így alakul ki az egymással szemben álló pici V formák sora.

A sor elejére visszaérve befejezhetjük a horgolást. A kiválasztott gombot néhány csomóval rögzíteni lehet, a lelógó szálat pedig összevarró tűvel kell eldolgozni.

A karkötő jó tanulódarab, be lehet vele gyakorolni a szemek hurkolását, a kúszószemet, és a végén nem kell lefejteni, vagy nem végzi a kukában, szuper, hordható darab lesz belőle.