Kell hozzá tű+tű és fonal, ugye nem sokkollak a hozzávalók listájával?

Kezdd az utóbbival, ami egyébként is a legjobb rész, válassz hozzá egy gombolyag fonalat! Bármilyen lehet, a színe és a vastagsága alapján könnyű választani, de az alapanyagot is muszáj figyelembe venni.

Az én fejemben három kategóriába sorolom a fonalakat, erről írtam egy külön bejegyzést, mert ugyan először ide kezdtem el írni, de 5 perc után nyilvánvalóvá vált, hogy üti a fülmelegítő szövegét, úgyhogy átpakoltam.

​A képeket az ujjaddal, vagy egérrel tudod jobbról-balra húzva váltani!

Ha megvannak az alkotó elemek, kezdődhet a munka!

Az első három sor az, ahol figyelemmel kell lenni arra, hová szúrjuk a tűt. Utána csak mehet a sorok gyártása, – hidd el, villámgyors ez az öltés – beáll a ritmus, és már azon veszed észre magad, hogy a méretet ellenőrzöd a fejedhez illesztve, azon tanakodva, vajon mikor állj le a horgolással.

  • A kezdő láncsort 14 szemmel készítettem, majd +2 szemet hurkoltam, és a sor végétől visszafelé, a 3. szembe szúrtam az első sor első szemét. A következő három lépést kell innentől a sor elejéig ismételni: ráhajtás, áthúzás a sor szemén, ráhajtás, áthúzás a tűn lévő két hurkon. Kész az első rp (rövidpálca), az első pici pálca.
  • A következőt e szem mellé készítjük, ugyanúgy: szemen átszúr, ráhajtás, áthúzás a szemen, két hurok van a tűn, ráhajtás, áthúzás a tűn lévő mindkét hurkon. Kész a második pálca.

A sor végére érve az utolsó szembe is meg kell ismételni.

Majd mielőtt megfordítanánk a darabot, kell még +1 szem, ez lesz a soremelés. Ez a második sor magasságát adja, csak egy ráhajtás, és áthúzás, utána meg kell fordítani a munkát, jobbról balra.

  • A második sor első szemét a második pálca tetejére öltjük, vagyis a soremelés alkotta pálca mellettit ki kell hagyni. A pálcákat az első sor felső két szála alá öltjük: szemen átszúr, ráhajtás, áthúzás a szemen, két hurok van a tűn, ráhajtás, áthúzás a tűn lévő mindkét hurkon.
  • A második sor végére érve kell egy utolsó szem, amelynek első pillantásra úgy tűnik, nincs helye, de aztán mégiscsak lesz. Lejjebb kell nyúlni a tűvel, a kezdő láncsor +2 szemét, a fordulószemeket kell megkeresni, és oda kell tenni egy pálcát, két szem közt átszúr, ráhajtás, áthúzás a szemen, két hurok van a tűn, ráhajtás, áthúzás a tűn lévő mindkét hurkon. Furán fog mutatni, de a +1 hurok soremelés helyreteszi a látványt.

A harmadik sor kezdése detto ugyanolyan, mint a második sor, de az utolsó szem helye már sokkal könnyebben megtalálható. A második, alatta lévő sor utolsó két pálcája közötti résbe kell szúrni: ráhajtás, áthúzás a szemen, két hurok van a tűn, ráhajtás, áthúzás a tűn lévő mindkét hurkon.

A slussz poén minden sor végén: +1 szem soremelés.

Ennyi. Innentől indul a sor(ozat)gyártás, addig kell ismételni a harmadik sor lépéseit, míg a fej körméretét el nem érjük. Fontos, hogy ezt úgy ellenőrizzük, hogy a pánton fordítunk egyet, hogy a keskeny első része kialakuljon, ezért a próbákat is így kell ellenőrizni.

Az ellenőrzés lépései

A soremelés hurkot hosszabbra húzni, tű kivesz, pánt a kézben, gombolyag a zsebben, irány a tükör. Pánton egy csavarás, majd a homlokhoz illesztve, a füleket takarva a tarkón összefogjuk. Nagyon picit feszíteni kell rajta, mert attól nem fog később leesni a fejünkről, és így lehet eldönteni, hogy mikor kell megálljt parancsolni majd a soroknak.

Van két befejező (nemigazánszeretem) művelet: összevarrás, szálak eldolgozása.

Az összevarrás izgalmasabb, de kell egy nagy, mély levegő hozzá.

  • Ha megvan a méret, hajtunk egyet a pánton, és a két végét egymáshoz illesztjük. Az a két vég kerüljön így szembe, amelyen egyik oldalon a kezdő sor lelógó vége áll szemben az utolsó szemen áthúzott, kb. 50 cm hosszúra hagyott szállal. Ezt az utóbbit fogjuk használni az összevarráshoz.

A kötéshez, horgoláshoz használatos spéci tűbe befűzzük ezt a véget, és a szemben lévő kezdő sor első szemébe szúrjuk. Áthúzzuk, majd szlalom vonalban oda-vissza öltjük a pánt két végét. A trükk, hogy minden szemben kétszer „jár” a fonal. Az első hurok felől jövő szálat a szemben lévő hurok két szála alá szúrjuk, majd visszakanyarodunk úgy, hogy a mellette lévő hurkon keresztül, a szemben lévőbe ugyanoda szúrunk, ahonnan a szál indult. Tehát minden öltésből van egy kiinduló fonalszál, és egy visszaérkező. Így lehet a két véget úgy összehúzni, hogy egyenletes vonal keletkezzen.

  • A sorok végére érve jobb kézzel az asztalra fogjuk a fülmelegítőt, és a bal kezünkkel meghúzzuk a tűn lévő szálat. Ez gyönyörűen egymáshoz fogja szorítani a pánt két végét, egy szoros csomóval kell ezt rögzíteni.

Az illesztés elején és végén lévő lelógó szálakat el kell dolgozni. A varrótűt, amivel illesztettünk le sem kell húzni, a munkába visszaöltögetve 2-3 fel-le mozdulattal el kell tüntetni a szálat, majd levágni. A másik oldalon lévő szálat sem hagyhatjuk lógva, ez a kezdő láncsor szála volt, a vele szemben lévő szemmel kell összefogni. Végül ugyanúgy, néhány cikk-cakk vonalban elhelyezett fel-le öltéssel el kell rejteni a kész pántban, és a felesleget le lehet vágni.