Rájöttem, hogy egy kukkot sem szóltam még a körsálról, amit Forgószélnek kereszteltem, pedig már hetek óta kizárólag vele foglalkozom.. Ha most összeszedem magam, és bemutatom az úgy rendben lesz?

Ha csak a sál érdekel, nagyon örülök, de kérlek, tekerj a végére, mert ott vannak a részletek. Itt előbb bedobom a sztorit, ami a megszületéséről szól.

Az ember tervez kezdetű mondás számomra sokszor úgy fejeződik be, hogy .. aztán fut maga után. E nyavaja kórelőzményei között a szétszórtság és a hihetetlenül bosszantó halogatás állnak előkelő helyen. Miért? Mert a nagy tavaszi tanulódarab nem volt tervben. Méghozzá azért nem, mert a nagy januári tanulódarab volt tervben.

Mentségemre legyen mondva, ekkor ugyan – pici történelmi visszatekintés – meg is született a Sima Sapi tanulódarab, de azonnal jégre került. Mivel a tél amilyen hamar jött, olyan gyorsan véget is ért, nem tartottam jó ötletnek ezzel indítani.

Félredobva a sapka ötletet, a könnyeket előcsaló, fagyos szél nyújtott inspirációt. Akkoriban sál nélkül szinte ki sem lehetett lépni a lakásból, hiába volt ragyogó napsütés. Megjegyzem, őrület, hogy az időjárás és a fonalak – és most már én is.. –  micsoda szimbiózisban élnek.

Így jutunk el a Forgószélhez, ugyanis ez lett a reggeli gyötrő szeles szezonra hozott megoldásom. Egy puha, meleg sál, amit úgy kb. májusig biztosan felkapok reggelente az előszobában indulás előtt.

Ezt a körsálat már évek óta készítem. Először a családban ajándékoztam, és a munkatársaimhoz került pár darab. Az első változat az ún. garbós, belebújos fazon volt. Ezt nem kell a nyak körül megtekerni, viszont elég széles ahhoz, hogy felvéve fülig érjen, és közben végig lazán hullámos, van benne anyag (vagyis fonal) bőven.

Az új változat, a tanulódarab ebből ered, de nem belebújós, hanem egy megtekerős modell.

A tanulódarab kifejezés itt a #hvecs oldalon egy új fogalom, és ezért magyarázatra szorul. Olyan horgolt darab, amelyhez készült egy útmutató, ami úgy épül fel, hogy egyszerre segít a horgolás kezdeti lépéseinek elsajátításában, de a végén hordható ruhadarab is készül belőle. Vagyis a totál kezdők számára készült.

Ez az ügy személyes.

Évekkel ezelőtt, amikor én kezdtem horgolni, hónapokig elhúzódott az az időszak, míg munka mellett beletanultam egy-egy fogásba. Történt ez annak ellenére, hogy elérhető szakirodalom van bőven, szakkönyvek, weboldalak, magazinok és tonnányi YouTube videó áll mindenki rendelkezésére. Ilyen téren tehát nem lehet okunk panaszra, az egyetlen probléma, megtalálni azt, ami valóban segít. Hogyan lehet beleszuszakolni a keresést/tanulást/készítést abba az icipici kis időbe, ami hobbi címén a melóhely, a család és a lakás szinten tartása mellett bárkinek is belefér? Nem könnyű, szerintem nálam az utóbbi látta kárát igazán feltűnően a folyamatnak, és bízom benne, hogy az első kettő karcolásokkal, de megúszta.

Vissza a körsálhoz!

A neve Forgószél lett, két ok miatt: a felületén ferde csíkok futnak, amely megtekerve szélforgó formát mutat. A másik, hogy az év első fele bár téli fagyok nélkül telt, azért a széllel meggyűlt a bajunk.

Hogyan kell megcsinálni?

Ha profi vagy, akkor neked szerintem elég csak rápillantani az egyikre, és máris „leveszed”, hogyan épülnek fel a sorok.

Ha már egy ideje foglalkozol horgolással, ez a rövid infógrafika segítségedre lehet, nagyjából leírtam a lépéseit.

Ha totál kezdő vagy, de jó ötletnek tartod, hogy saját magadnak készíts cuccokat, akkor neked írtam a Forgószél tanulódarab útmutatóját. Ez a csomag három dolgot tartalmaz:

  • Egy tartalmas, szöveges leírást, amely követi a lépéseket, nagyon részletes, már-már szájbarágós formában. Ez egy pár oldalas pdf. dokumentum, amelyen nincsenek fotók, tintazabáló, színes ábrák, csak a szöveg. Ezért ezt kinyomtathatod, és a kezed ügyében tartva, követheted segítségével a horgolást.
  • A másik eleme a csomagnak sokkal izgalmasabb, egy színes, sok-sok képpel tűzdelt, és szintén a végletekig aprólékos szöveges magyarázatot tartalmazó prosi. Ezt – ha csak te, vagy a párod nem dolgozol olyan cégnél, ahol nem látszik meg 30 db full színes oldal kinyomtatása -, nem kell papírra varázsolni. Telefonon, vagy tableten rá tudsz nagyítani egy-egy lépésre, és így is egyszerű vele haladni.
  • A végére hagytam a legtutibbat: VIDEÓK! Mind a két írott pdf. anyagban benne vannak!

A sálhoz 9 db videót csináltam. Miért ennyit? Ez is a korábbi horgolástanulás alatt szerzett tapasztalatok miatt van így. Amit a #hvecs videókról tudnod kell:

Nagyon rövidek, mert minden fázisnak KÜLÖN videója van. Így nem kell végig nézni azt, amit már láttál, vagy tudsz, belekattintani ezerszer, hogy hol az a rész, ami nekem kell?

  • Nincs felesleges szöveg, nem fogok bemutatkozni, és elmondani, mi végre vagyok itt,
  • sőt, egyátalán nem beszélek benne,
  • még csak felirat, grafika, berobbanó, beúszó effektek sem csábítanak. Ezek engem rettenetesen fárasztanak, gyakran rabolják az időmet, és van, hogy pont a számomra fontos mozdulat kerül takarásba, ami hihetetlenül bosszantó.

Minden videóban a tű, a fonal és a kezem a főszereplők. Ezt a plusz egyet nyilvánossá tettem, meg is tudod nézni, de a többi totál titkos, csak a két doksival együtt lehet a linkhez jutni.

Az útmutató menete fontos, de minden más rajtad áll. Nincs benne meghatározott fonaltípus, tűméret, szálvastagság, kötelező kezdő szemszám.., stb. semmi olyan alap infó, ami extra utánajárást, plusz vásárlást, kiegészítő cuccokat kíván. Bármilyen fonalból, a hozzá passzoló tűvel, és egy varrótűvel, amelybe a fonalat be lehet fűzni elkészíthető.

Úgy érzem, ismét túlszaladtam az optimálisnak mondott tartalommennyiségnél, a YOAST majd ad egy piros lámpát, de nem gond. Ha van még kérdésed, írd meg kérlek, alig várom, hogy tovább beszélhessek/írjak róla!