Nem azért horgolsz, hogy sok sálunk legyen..,  azért van sok sálunk, mert horgolsz!

Ennyi. Csak meg kell kérdezni a családot, mit gondol a horgolásról, és bölcsebb választ kaphatsz, mint egy komplett fókuszcsoport több napi összezárt gondolkodás után.

Előfordul, hogy nem látni a fától az erdőt. Miért horgolok? Kikapcsol, pihentet, lazítok, szép dolgok születnek, olyan színűek és formájúak, amilyet akarok, egy fonallal és tűvel szinte bármit életre lehet kelteni. Már, ha gardróbról és home dekorról beszélünk..

Rizsa.

Nem ezért csinálom. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezek egyike sem lenne igaz! Azért horgolok, mert szeretem csinálni! Jó a horgolás „állapotában lenni”. A szemek készítésének monotonitása kipucolja a fejemet, és valahogy elintézi, hogy hétköznapi szokásos őrlődés helyett gondolkodjak terveken, célokon, megoldásokon. Világmegváltó ötletekről szó sincs, egyszerű dolgok jönnek ilyenkor. Például, nincs megnyugtatóbb este, lefekvés előtt, mint egy másnapot jól átgondolni pár sor alatt.

Ez az, amit már rég tudtam. Tudományos válasz azonban csak a napokban találtam rá, méghozzá egy TED-es videóban. Nem újdonság a sztori, a digitális túlterhelés lezsibbasztja az fejünket. A srác arról beszél, hogy ha kicsit is békén hagyjuk az agyunkat, nem nyomjuk túl kütyüzéssel, kienged, és újra érdeklődik, fókuszt talál, terveket sző. Imádom a telefonomat, sok időt töltök vele, de ez sajnos mind ellene szól.

Szerintem ez egyszerre elképesztő és kézenfekvő.

Léteznek hobbik az ilyen kiengedésre. Sokan pont ezért élvezik, amikor úsznak, futnak az erdőben, elmerengve kortyolják a kávéjukat reggelente, vagy sétálnak a kutyával. Ilyenkor sikerül összeszedni a gondolataikat, mert, amit csinálnak kiiktat mindent, ami bezavarna. Az összes kreatív DIY, kézimunka hobbi is ezt teszi, mi lenne, ha az ezekre aggatott unalomig ismételt kikapcsolódás címkét is a tervezésre, fókuszra vagy ötletekre cserélnénk?

Szerintem ezt minden DIY kreatív tudja, de legalábbis érzi. Ezért keressük a lehetőséget, vágunk bele újabb projektekbe, ami munka mellett különösen nehéz. Egyenesen bosszantó, ha gyűlik az inspiráció, de az alkotást folyton halogatni kell. Vajon az működik-e, hogy jó DIY kihívásokat választva belevigyük a hétköznapokba a kreatív hobbizást? A sálaim számát tekintve nincs lehetetlen, és most már a tudomány is az én oldalamon áll.