Varázskör, szaporítás, oldalrész és perem. Ennyi az egész, szinte pörög-forog az ember kezében a horgolnivaló. Idén csíkos verzióban készült el a horgolt kalap.

===

Horgolt kalap útmutatót és horgoló készlet itt!

===

Ez az a projekt, amiben aztán tényleg egyesül a horgolós technika pár gyöngyszeme az igazán ütős, hordható darab ígéretével.

horgolt kalap

Kezdő horgolók számára pont ezért lehet csábító!

Meg lehet ismerkedni a kör horgolásával, amelyet ezúttal lendületes, gyorsan készíthető egyráhajtásos pálcákkal horgolunk. A horgolt kalap mérete továbbá optimális, hogy belátható időn belül megérkezzen a sikerélmény. Csupán két gombolyag, enyhén fényes, vastagnak számító pamutfonalat kell meghorgolni.

Varázskör

Ezzel indul a horgolás, egy nagy hurokba, körben kell horgolni a pálcákat, amelyet aztán összehúzva egy szép, szabályos kört kapunk.

Erre horgoljuk rá körönként az újabb sorokat, amelytől először egy szélesedő, majd, ha leállunk a szaporítással egy sapkává formálódó, egyenes oldalsáv jön létre.

A kalap pereme

Mivel ez egy hagyományos pamutfonal, a merevségén kívül tartásra csak akkor számíthatunk, ha technikailag teszünk érte.

A perem horgolt körei tartalmaznak 3 merevítő sávot. A hosszúkás, egyráhajtásos pálcasort szoros, feszes rövidpálca sorok váltják fel. Ennek köszönhetően alakul az íves, könnyedén állítható, formázható kalap perem.

Csíkos, keményített

Idén két újdonságot csempésztem a horgolt kalap készítésébe.

horgolt kalap

Két különböző színű (narancs-rózsa), egyenként 100 m-es pamutfonalat felváltva használtam a körök horgolása során. Ezáltal egy csíkos kalap készült, amelyet második lépésben, a szálak elvarrása után keményítettem.

Jártál annó néptáncra?

Ha igen, biztosan emlékszel azokra a keményített, puffos nagy szoknyákra. A vízben oldott keményítő remek tartást adott ezeknek a ruhadaraboknak, amelyet aztán fél szezonon lehetett hordani, ha épp nem gyűrtem be a hátizsákomba..

Kikeményítettem a kalapot

A menete nagyon egyszerű: egy liter vízbe 4 kávéskanál textil keményítőt öntöttem, ebbe áztattam bele a kalapot, majd újságpapírok segítségével egy tálcára formáztam, és hagytam megszáradni.

Megőrzi a vékony, horgolt textúra lágyságát, de a perem szuper tartást kap, ami könnyedén állítható, formázható, érdemes bíbelődni vele pár percet.

A csíkos sorokra visszatérve!

===

Itt megtalálod hozzá a VIDEÓ-t!

===

Fontos, hogy a kétféle színű fonalat úgy kell cserélni a sorváltáskor, hogy az újabb horgolt kör már az új színnel induljunk. Ehhez az előző sor (itt kör) utolsó pálcájának utolsó ráhajtását már az új színnel kell elvégezni.

Ezen felül muszáj vezetni a munka belső oldalán a fonalszálat. Két lépésben ezzel is meglehet birkózni, amely után az első pálca horgolása le is rendezi ezt a tennivalót.

Mi a legjobb ebben a kalapban?
Számomra idén a csíkok viszik el a pálmát, bár, most, hogy már 20 perce a fejemen van, és egy meleg padlástérben írom a sorokat feltűnt, hogy milyen klassz viselet. Nem melegszik be alatta a fejem, nem izzadok miatta, tök jól szellőzik, köszönhetően a horgolásnak, és a légáteresztő pamut alapanyagnak!

Kattints át, tegyél egy próbát te is!