===

Pár évvel ezelőtt a horgolás nagyon misztikus dolognak tűnt, és elképzelni sem tudtam, hogy az erp és a hp majd valaha is jelentéssel bírnak számomra.
Ugyanezt az érzést erősítette, amikor egy magazinban próbáltam horgolt sapka leírását megfejteni, úgyhogy így visszatekintve egy kisebb csodával ér fel, hogy ez a bejegyzés megszületik.

===

Horgolási útmutató fotókkal, VIDEÓ-val a bővített fazonhoz, a Futókörsálhoz, katt ide!

===

Milyen horgolós lépések vannak ebben a körsálban?

 • kezdő láncsor
 • összekapcsolás körben horgoláshoz
 • egyráhajtásos pálca
 • soremelés
 • hátsó szárba öltött hamis- v félpálca

Felhasznált anyagok:
2 gombolyag akril fonal, kb. 265m hosszú/100gr, amelyet összefogva, dupla szálként horgoltam,
6-os horgolótűvel

Elkészítési idő:
gyakorlattól függ, maga a munka haladós, könnyen, szinte pillanatok alatt növekszik a sál. Minimális a szemek számolása, csak a kezdő szemek száma fontos, ill. a sorok számát kell követni, hogy legyen a mintának ritmusa.

Leírás:

 1. Fogd össze a két fonalszálat, és készíts egy kezdő láncsort, az enyém 90 szem (kezdő hurok nem számít bele). Így kijön a két gombolyagból a minta, de lehet kalózkodni néhány kevesebb vagy több szemmel, a páros szám a lyukacsos sor miatt érdekes, így jön ki szabályosan.
 2. A 90. szemnél nem húzzuk ki a horgolótűt a hurokból, hanem rajta hagyjuk, és beleszúrjuk az első szembe is, elölről, vigyázva, hogy a láncsor nem tekeredjen meg az első az utolsó szem között. 1 ráhajtás, amelyet áthúzunk a 2 (első és utolsó) szemen.
 3. Most van egy horgolt körünk, és rajta egy szem. Ide kell még egy szem, így a 2 szem együtt lesz hamispálca soremelése, ami egy állandó szám, a hamispálca soremelése mindig ennyi, akár körben, akár oda-vissza horgolunk.
 4. Most jön az első hp, amelyet a következő szabad szembe kell szúrni: 1 ráhajtás, majd beleszúrjuk a szembe, 1 ráhajtás, ezt át kell húzni a láncszemen, így 3 hurok van a tűn. Ezt követi 1 ráhajtás, amelyet mind a 3 tűn lévő hurkon át kell húzni egyszerre.
  Ezt ismételjük, míg körbe nem érünk. Ennél az első sornál úgy lehet könnyen elszúrni, ha a kezdő láncsor megtekeredik, ezért érdemes 5-10 centinként visszanézni a sort, és ellenőrizni.
 5. A végén a sort összekapcsoljuk, és 2 szem soremelést horgolunk.

Innen kezdődik az egész hp sor elölről!

Hp sorok száma:
A sál 4 szakaszból áll, amelyeket 1-1 lyukacsos sor választ el egymástól.A szakaszokban a sorok száma csökkenő, 7-tel indul, és 1-1 sorral csökken: 7-6-5-4.

Lyukacsos sor készítése:
A sima sor után 3 szemet emelünk (erp soremelési állandója), majd csinálunk +1 szemet, ami az első hrp távolságát adja. *1 ráhajtás, majd 1 szemet kihagyva a második szem hátsó szálába beleszúrjuk a tűt, 1 ráhajtás, majd áthúzzuk a láncszemen, a tűn 3 hurok van. 1 ráhajtás, és áthúzzuk 2 szemen, majd még egy ráhajtás, és újra áthúzzuk 2 szemen, kész az erp, +1 szem horgolása. Ezt a szakaszt ismételjük a *-tól a végéig.

Amikor visszaérünk a kezdő erp-hez, az első láncsor íve alá öltünk elölről, és a fonalat áthúzzuk alatta és az utolsó erp szemén is együtt, így összekapcsoltuk a lyukacsos sort.

Sima sor folytatása a lyukacsos sor felett:
Mivel újra hp-k következnek, 2 szemet emelünk.

 1. *1 ráhajtás, és az első lyuk alatt átöltünk, és készítünk egy hp-t, lásd 4. pont.
 2. Az erp feletti hp készítése valamivel komplikáltabb, de csak annyiban, hogy honnan kell indítani a hp-t: a pálca tetején van egy kicsi, jobbról balra, enyhén felfelé futó hurok, ebbe kell a hp-t elkészíteni.

A sor a *-tól ismétlődik, míg körbe nem érünk, a végén a hp-k összekapcsolása az 5. pont szerint.

A legutolsó (szegő sor) lyukacsos sor végén, miután a fonalat áthúztuk a lyuk alatt és az erp szemén is, kb. 50cm ráhagyással elvágjuk a fonalat, és az utolsó szemmel szorosan áthúzzuk. A levágott szálat vastag tűbe fűzzük, és a körsál belső oldalán cikk-cakk vonalban elbújtatjuk, a kilógó szálat levágjuk.