Kezdőként mivel lehet kalózkodni, ha vidám, színes darabokat szeretnénk készíteni? Szabad a gazda? A csíkok, természetesen! Itt is ezt történt, csak épp más technikával kerültek fel a tányéralátétre!

Ha csíkos anyagot horgolunk a fonalváltás, ha vastagabb sávokkal dolgozunk, akkor a fonaltépés okozhat némi bonyoldalmat.

Ez a horgolt munka mindkettőt kiküszöböli.

Mivel körben horgoljuk a sávokat, csak egy-egy kör után kell színt váltani, és még csak gondolni sem kell rá – mivel a váltás a tányéralátét hátulján fut – hogyan rejtsük el a nyomait.

Horgolási alapok

A horgolt tányéralátét úgy készül, hogy

 • egy téglalap formájú közepét készítünk
 • majd a saját fonalával körbehorgoljuk, és
 • erre jönnek a színes, egymást váltó sávok.

Milyen fonalból?

Ha épp lett volna kéznél, tuti, hogy valamilyen raffia típusú fonal után nyúlok, de így Drops Love You recycled (105 szín) típust választottam.

Ez a fonaltípus vékonyka szálakból áll össze, ami nincs feszesen megsodorva, ezért szinte olyan ha hatása, mintha fűszállal horgoltam volna. 100% pamut, viszonylag vastag, de ezúttal két szálat fogtam össze, és nagyméretű, 6-os tűvel dolgoztam.

Ez egy HOME kategóriás cucc, szükség van rá, hogy legyen jó tartása!

A bordó sávok szintén pamut alapanyagúak, Drops Muscat fajta.

Ez vastagabb a másiknál, ezért ebből csak egy szállal dolgoztam. Emiatt a sávoknál a bordó picit feszesebben keretezi a tányéralátétet, érdemes az alap színnel, a duplán fogott pamuttal befejezni, hogy szépen kiterüljön. Ehhez kapcsolódóan lesz még egy megjegyzésem!

Mennyi fonal kell hozzá?

Csupán három pici Drops gombolyaggal dolgoztam, és egyiknek sem értem a végére. Biztos vagyok benne, hogy bármilyen 50g-os (Catania, Puli, Organica stb.) pamutfonallal hasonló arányokra van szükség.

A horgolás menete

 • Elsőként 32 szemből álló láncsort készítünk, majd
 • erre félpálcákkal simán horgolt sorokat horgolunk.
 • Miután megvan a kívánt méret, ezzel az alap fonallal rövidpálcákkal körbehorgoljuk az elkészült téglalapot.

Itt kell nagyon ÜGYES-nek lenni! Fontos, hogy a körbehorgolt szemek száma megegyezzen az egymással szemben lévő oldalakon, mert csak így lehetséges, hogy a körbenhorgolás végén szabályos téglalapot kapunk.

 • a rövidebb oldalán kezdünk, itt 14 rp-t készítünk, a sarkoknál a szembe dupla pálcát, vagyis ugyanabba a szeme két rövidpálcát horgolunk.
 • A két hosszabbik oldal egyértelmű, mert ott minden szembe kell rp, de az rövid oldalaknál soronként 1-1 rp ajánlott, és azt viszonylag szabadon lehet becélozni.
 • A lényeg: miután az első rövid oldallal végeztél, számold meg az elkészült pálcákat, és a szemben lévő másik rövid oldalra is pontosan ugyanannyi pálcát helyezz el!

Miután az rp-kel körbeértél, a téglalap befejező pálcájának fejéhez érkezel. ITT kell ennek a saroknak a dupla pálcáját elkészíteni, majd kúszószemmel a kör első rp-jéhez horgolni.

Indulnak a csíkok

Fonalváltás után a csíkokat ismét félpálcával készítjük!

A sarkoknál itt úgy dolgozunk, hogy a dupla pálcák közé öltünk, és a két félpálca közé +1 láncszemet horgolunk.

Ha ennél a retro, picit íves oldalaknál egyenesebbre szeretnéd a végső formát, tegyél a két pálca közé +2 láncszemet. Ennek köszönhetően hegyesebb sarkakat, egyenesebb oldalakat fogsz kapni.

A fonalváltás minden kör végén, az induló sarokban „elkövetett” duplapálcás lépés után jön.

 • én már az utolsó pálcába az új színt húzom be,
 • de lehet úgy is csinálni, hogy a kúszószemhez váltasz csak át az új színre.

Méretezés

A leírtakból következik, hogy a tányéralátét tetszőlegesen méretezhető, akár a téglalap formához sem kell ragaszkodni, lehet sima négyzet is.

Az alap téglalap nagyságával és a csíkos körben horgolások számával személyre szabható a minta, és további színek bevonásával is meg lehet bolondítani a végeredményt.

Ha így döntesz, szuper projekt maradék fonalak felhasználására, és nem csak az általam oly vágyott kerti parti asztal dísze lehet, de remek ajándék is, ha te indulsz vendégségbe.

Csinálj rögtön kettőt, inverz variációként szuper!

Jó munkát!

===

A videót ide kattintva tudod megnézni!

===