A kalap horgolása első hallásra nehéznek tűnik, én sem vágtam bele évek óta. Viszont idén sikerült egy kimondottan kezdők számára kialakított horgolt kalap variációt elkészíteni.

Horgolt kalap

Milyen fonalból?

A horgolt kalapokhoz ma már olyan szuper újdonságok vannak a piacon, mint a szalagfonal, vagy a raffia. Ezek hihetetlenül könnyű, lapos szálak, amelyek elképesztő tartást adnak a horgolt darabnak.

Viszont ezek ára nagyon magas.

Ezért választottam helyette egy szuper, vastag, fényes pamutfonalat. Formai szempontból kompromisszum, amit a horgolás menete kompenzál, viszont hozzájön a pamutszálak előnyös tulajdonsága.

Remek légáteresztők, jól szellőzik a kész darab, ami nyári kiegészítőként szinte mindent felülír. A horgolt forma tartja magát, vagyis táskába, bőröndbe hajtva nem szenved károkat, és fejre kerülve azonnal formába jön.

Mennyi fonal kell hozzá?

Ez a kalap két vastagabb szálú, 50 gr-os fonalból készült. Ezzel a mennyiséggel a perem szélessége még variálható, amelyről részletes infókat az útmutatóban találsz.

Horgolásának a menete

Ez egy fizetős horgolási útmutató, ezért teljes részletességgel nem írom le. Köszönöm a megértésedet, rengeteg munka van benne, hogy a mintát két gombolyag fonalra tervezve pontosan ez a forma jöjjön létre.

Az alapok viszont segíteni fognak abban, hogy eldönthesd, megpróbálkozol-e vele.

  • a kalap horgolása fentről lefelé halad, amely során
  • először egy lapost körrel kell indítani, amelyhez fokozatos szaporítás szükséges.

Ez csupán annyit jelent, hogy bizonyos helyekre dupla pálcát kell ölteni.

  • a folytatásban a kalap oldalát kell elkészíteni, amely további horgolt köröket jelent.

Az izgalmas rész a perem rész kialakítása során érkezik. A kalap látványa ezen áll, vagy bukik, és a jó tartás érdekében ezt ismétlődő szakaszokra bontottam.

Így horgolni is könnyű, és a merevítő szerephez is jutnak a sorok.

Végül a perem is elkészül, és a szálak (kezdő és végén a lelógó) eldolgozása után a sapka azonnal hordható is.

Remélem kipróbálod!

Ide kattintva megtalálod a hozzá tartozó horgolási csomagot, az útmutatóban szereplő hozzávalók alapján el tudod készíteni a kalapot, amelyben benne van a szükséges fonalmennyiség, az általad választott színben!