Honnan indul a sztori?

Francia nyelv és Párizs rajongó voltam a 20-as éveimben. Egyetem után évekig tanultam, és 2003-ban el is jutottam Franciaországba.

Ha érdekel pár apró részlet erről, a bejegyzés végére csúsztattam, tekerj lejjebb!

Mi a beret?

Nálunk svájcisapkaként emlegetett fejfedőt jómagam abban a bizonyos filces formában ismertem először. A merev tányérforma pereme éles, és viszonylag szűk az a sapkabelső, amelyet a fejre lehet húzni.

Horgolt sapka változata

Millió fajta horgolt beret (barett) „recept” létezik. Soknak közülük van egy keskeny pereme, amely keretezi az arcot, és egyben összehúzza a tágas kör formát. E pánt nélkül is ugyanolyan kényelmes egy beret, és szerintem ebben a formában mutat egy jó értelembe vett lazaságot.

Horgolt sapiként mindkettőben közös, hogy körről körre kell haladni, a beret formáját a szaporításik és fogyasztások adják.

A választott fonal (75% akril – 25% gyapjú) miatt ez egy kimondottan szellős, lyukacsos fazon lett. A szálvastagságnak köszönhetően emiatt egy gyorsan horgolható, jó tempóban elkészíthető fejrevaló.

===

Ide kattintva megtalálod a digitális horgolási útmutatóját!

===

Párizsi sztori

Szerencsére helyi rokonok voltak a segítségünkre, ezért nagyjából ki volt taposva a felfedezés-útvonalunk. Gondolj bele, ez még az Airbnb/Google map forradalom előtt volt bőven. (és ba**us, még YouTube sem volt..)

Nos, útikönyvvel, térképpel érkeztünk meg jó 12 órás autóút után a városba, hullafáradtan. Aznap már nem vetettük bele magunkat, hanem Élancourt-ba mentünk, egy közeli településre. Isteni dolgunk volt vendéglátóink körében! Elvittek bennünket kirándulni Étretat-ba, Versailles-be és Mont-Saint-Michel-be is eljutottunk.

Egyenként is elképesztő helyek, mi még ezek mellett fedezhettük fel a fővárost.