Ez a horgolás leginkább zavarba ejtő részlete, sokáig nekem is fájt miatta a fejem, ezért leírom, mi az a pár technikai lépés, ami nálam mindig beválik.

A magazinokban található leggyakoribb leírás típus az, ahol néhány méret : 34/36, 38/40, 42/44 meg van adva. Ezek különböző színnel szerepelnek a cikk tetején, és az egyes részletek leírása során külön meg van adva, hogy adott mérethez, hány szem kell.

Legegyszerűbb eset: kövesd a pontos utasítást!

Például: Háta 90/100/110 légszem…

  • Ilyenkor az alapok leírásánál a pontos fonalmennyiség is szerepel: 300/350/400 g, valamint a fonal típusa. Az a legjobb, ha az a bizonyos fonal a rendelkezésedre áll, mert semmit nem kell számolni.

Megveszed, leszámolod a kezdőszemeket, folyamatosan követed a sorok számát, és a méret jó eséllyel stimmelni fog, lesz egy 38-as, vagy egy 44-es felsőd.

Gond akkor van, ha nincs pontosan olyan fonalad, amit a leírás hoz. Ez külföldi, magyar fordítású lapoknál előfordulhat, bár a legtöbbnél már vannak könnyen elérhető fonal ajánlások.

A gyakorlat inkább azt mutatja, hogy, aki például felsőt köt, annak jellemzően halomban állnak otthon a fonalak, és meg kell keresnie hozzá a megfelelőt, amiből kijön a horgolt darab. Vagy, nincs fonala/kevesebb fonala van egy típusból, és a nem jut hozzá ugyanolyan, előírt típushoz. Vagy nincs jó színben, vagy..

Ilyenkor helyettesítő fonalat kell keresni.

Az alapanyag – pamut, bambusz, akril – jó kiindulás pont. A mennyiség a nagy kérdés, mert rettenetesen frusztráló pár centi miatt kifogyni a fonalból, ezért érdemes tutira menni. Kétféle módon biztosíthatod, hogy az általad választott fonal elég legyen a mintadarabhoz:

  • Nagyon hasonló méretet keresel, és ugyanazzal a tűmérettel dolgozol. Vagyis, ha a minta azt írja, hogy XY fonal 250 m/50 g, 3-as tűvel, akkor pontosan ilyen méretű fonalat keresel, és 3-as tűvel dolgozol.
  • Vastagabb, és vékonyabb fonalból is el lehet készíteni egy darabot, de ekkor már mindenképpen horgoláspróbát kell készíteni.

A kiválasztott fonalból a hozzá javasolt tűvel (fonalcímkén szerepel!) el kell készíteni, egy nagyjából 15 x 15 cm-es próbadarabot. Ugyanolyan horgolásmintával, vagy pálcával kell dolgozni, mint amellyel a horgolt darab írja, ami egyébként gyakorlásnak is szuper.

Utána lehet mérni, ide kattintva megtalálod erről a részleteket, és arányosítással kiszámolni, hogy a kiválasztott fonalból mennyi kell. Ha megvan a fonalmennyiség, akkor a jöhet a méretezés átszámolása is.

Hozok egy példát itt is.

Pl. ha eredeti, leírásban szereplő fonalból 21 pálca (szem)= 10 cm (szempróbának is írják), a mi fonalunkból a horgoláspróbánknál kiderül, hogy 15 pálca (szem) = 10 cm, akkor arányosítani kell.

Ha egy 50 cm-es hát panelnél a megadott pálcamennyiség 10 cm-re 21 pálca, és 50 cm szélességre van szükség, akkor 21×5=105 szemmel kell a kezdősort elkészíteni. A te horgoláspróbád ugyanerre a 10 cm-re 15 pálca, mert vastagabb fonallal akarsz dolgozni. A megoldás: 15 x 5=75 pálca kell ugyanahhoz a szélességhez.

Ezt a sorok számával is el kell játszani, a horgoláspróba második tagja a sor száma, és a legtöbb leírásban meg van adva (pl. 21 szem x 8 sor = 10 cm).

Ha nem szeretsz ennyire elveszni a részletekben, a fonalgyártók és kereskedők további segítséget nyújtanak, ami elegendő, ha laza, oversize fazonnal dolgozol, vagy kendőről, kiegészítőről van szó.

Figyeld a címke ikonjait!

  • A címkén és a webshopok leírásában már az is gyakorlat, hogy egy-egy darabhoz, például sál, sapka, női pulóver meg van adva, hogy nagyjából hány gombolyagra, vagy gramm fonalra van szükség. Ezt egy pici póló ikon jelzi a címkén, alatt mondjuk 800 g, 40-es méret.

Persze érdemes mindig kissé fölé lőni ezeknek az értékeknek, mert nincs kétségbeejtőbb szitu, mint kifogyni a szálból az utolsó centimétereken.