Kötött sál? Kakukktojás!

Ez a kötős készlet egy KÖTÖTT sál elkészítéséhez való. Minden ugyanaz, minden más.

Most először is össze kellene hasonlítanom a két technikát, igaz?

Rendben essünk túl rajta, bár kérlek, ne feledd, hogy ez egy totál szubjektív megítélés attól, aki a kötéssel tinédzser korában foglalkozott igazán, miközben már vagy három éve egy horgolós üzletet tol.

===

Ella kötött sál itt!

===

Különbség kötés és horgolás között

kötött sál

A legkézenfekvőbb az, hogy két tűvel dolgozunk, amelyek egyik végén sincs kampó. Lehet ez a kötőtű egyenes vagy damillal egybefogott körkötőtű, de még két hegyes végű, zoknikötőtű is.

Ez a páros szerszám – zoknikötőtűnél, amit például kötött sapka készítésére is remekül lehet használni, meg pulcsiujjhoz, meg millió más dologhoz a zoknin kívül.. – készülhet fémből, fából, akrilból, műanyagból. Ízlés dolga, kinek, melyik jön be, a fa könnyű, az akril piszok hegyes, a fémen pedig tök jól csúszik a fonal.

A kötés közben egyik tűről hurkolunk a másikra, mialatt a készülő darab egyre csak növekszik. Nincs soremelés, vagy oda-vissza kötünk, vagy, ha összekapcsoljuk a kezdő láncsort, akkor körben, például sapkánál, körsálnál.

Precíz folyamat

kötött sál

Azért használom ezt a szót mindenhol – termékleírásnál, hírlevélben – mert számomra a horgolással szemben ez a legfőbb különbség. Utóbbinál a horgolótűvel levett friss hurkot számtalanszor meg lehet ismételni, és a visszabontás is egyszerű. A kötésnél ügyelni kell, hogy a sor készítése során minden lépést igyekezzünk csak egyszer meglépni. Visszabontani, feszesebbre, lazábbra venni utólag sokkal, sokkal kényesebb dolog.

===

Van két rövid videó arról a kötött sál kapcsán, hogyan kell visszaszedni egy-egy elejtett szemet a tűre!

===

Milyen fonalból?

Pontosan ugyanolyan fonalat kell használni kötéshez, mint horgoláshoz. Nem is értem, hogy néhány webshopban, hogyan szerepelhet a kötőfonal kifejezés…

Ehhez a kötött sálhoz a Croissant körsál pamut-akril mix fonalát választottam.

Finom puha, jó, tömött sodrású a fonalszála, és csodaszép a kötésképe. Igaz, nem egy vastag fonal, de a négyes tűvel (vagy még talán ötössel is) könnyű bánni vele.

Több ilyen típus is van a piacon, nekem sikerült két félét kiválasztani. Így lehetséges, hogy az azonos összetételű, de kisebb és nagyobb gombolyagként elérhető fonal is szerepel a választható listában.

A piros színből például 4 kisebb, 50 gr-os kell, a karamell, bézs és krém színből két nagy gombolyag kell a kötött sál megkötéséhez.

Hogyan kell kötni?

kötőtű

Alap – sima és fordított – szemekből épül fel a kötött sál, váltogatva az öltésüket. Ennek köszönhetően egy egyöntetű, letisztult textúra születik.

Sok szemet, sok sort kell készíteni, nem egy hipp-hopp elkészülő darab, de megéri a fáradozást, mert a kész sál egy klasszik darab lesz.

Mi a jó benne?

Nekem a rugalmassága a legszimpibb tulajdonsága. Amellett, hogy pillekönnyű, 20 deka, nem készül túl hosszúra, mégis többféle módon viselhető.

A leírást önmagában is ki tudod választani, így a kötéspróba és a benne megadott fonaltípus alapján saját készletből, vagy fonalboltból is tudsz alapanyagot keríteni hozzá.

Ha kötős csomagként választod, 4-5 féle árnyalatú fonal közül válogathatsz!

Kattints át, és gondold ki, milyen színű kötött sálat kötnél meg szívesen!