Mindig is úgy éreztem, hogy ez az amigurumi szakik területe, de minél többet olvastam róla, kiderült, hogy a horgolt szundikendő alapja a horgolt nagyinégyzet.

===

Kezdő horgolós csomagot itt találod hozzá!

===

Abban pedig sikerült már korábban egy kis tapasztalatot begyűjteni. Ennek birtokában vágtam neki: vékonyabb fonal, szorosabb pálcasorok, szuper darab lett!

Milyen fonalból?

A horgolt szundikendő Catania márkájú, 100% pamut fonalból készült. Ez Oeko-Tex minősítésű, amit megnyugtató baba- és gyerekholmikhoz használni.

Mennyi fonal kell hozzá?

A szundikendő mérete 22 x 22 cm, amelyhez majd egy teljes gombolyagra van szükség, ami természetesen fedezi a füleket is!

Milyen tűvel?

A Cataniához ezúttal a címkén javasolt tűt használtam, 3,5-es méretet.

Szundikendő horgolása

Az alvókendőt két lépésben kell elkészíteni. Először meg kell horgolni a négyzet alakú kendő részt, amelyet a végén rövdipálcákkal körbehorgolunk, és rádolgozzuk a két nyuszifület.

Horgolás menete

 • Készíts egy 6 szemből álló kezdősort, a tűt ne húzd ki az utolsó szemből, hanem
 • szúrd vissza az elsőbe, és egy kúszószemmel kösd össze a sort mini körré

Ebbe a kis körbe kell 3 x 4 egyráhajtásos pálcát horgolni, amelyek között 2-2 láncszem adja ki a négyzetek sarkait. A legelső pálca nem igazi, az csupán 3 hurkolt láncszem.

=== VIDEÓ ===

Egyráhajtásos pálcák horgolása:

 • RÁHAJTÁS, és a tűt a körbe szúrjuk, majd
 • ismét RÁHAJTÁS, amelyet a körön belül áthúzunk,
 • ekkor 3 hurok van a tűn, amelyet két lépésben horgolunk le:
  • RÁHAJTÁS, és a tűn lévő két hurkon egyszerre áthúzzuk, és
  • ismét RÁHAJTÁS, amelyet a maradék két hurkon áthúzunk.

Az első körben horgolt négyzetecskét kúszószemmel zárjuk. Ez azt jelenti, hogy az első pálcába, ami három hurkolt láncszem, felső, harmadik szemébe szúrunk, itt RÁHAJTÁS, amit mindkét tűn lévő hurkon egyszerre áthúzzuk.

Új körök kezdése

Miután egy kört (bár négyzetes formát horgulunk, de mivel nem oda-vissza, hanem körben haladva, ezért írok mindehozá kört négyzet helyett) összekötöttünk, 4 kúszószemmel odébb „kúszunk”, és onnan indítjuk az újabb kör horgolását.

=== VIDEÓ ===

A körök horgolása a továbbiakban ismétlődik, és ezáltal nő a négyzet mérete.

 • 4 kúszószem
 • 3-3 pálcacsoport a sarokba, közöttük 2 láncszem
 • az alsó hármas pálcacsoportok közé 3 pálca

=== VIDEÓ ===

Fontos, hogy a hármas pálcacsoportok között nincs plusz láncszem. Plusz láncszemre itt kizárólag a sarkokban van szükség, minden esetben +2-re.

=== VIDEÓ ===

13 kört horgolunk így, és miután az utolsót is összekötöttük, az egész négyzetet rövidpálcákkal körbehorgoljuk. Ez szép oldalélt ad, és a sarkakat is formázza.

=== VIDEÓ ===

Rövidpálca horgolása:

 • a tűt a pálca két szála alá szúrjuk
 • itt RÁHAJTÁS, amelyet a két szál alatt áthúzunk,
 • újabb RÁHAJTÁS, amelyet a tűn lévő két hurkon egyszerre áthúzzuk.

Nyuszifülek horgolása

Körbeérve a perem meghorgolásával a sarokba 2-2 szembe elkészítjük a nyuszifüleket. Ezek ugyanolyan hármas pálcacsoportokból állnak, mint a kendő sarki részei, csak a sor végén soremeléssel egymás tetejére készítjük el.

Az első hármas pálcacsoportot nem ugyanabba a szembe, hanem az egymás mellett lévő szembe készítjük el, ettől szélesebb, stabilabb lesz az alap.

horgolt nyuszifül
Horgolt nyuszifül

=== VIDEÓ ===

A fülek horgolásánál a pálcacsoportok mellett arra kell figyelni, hogy a

 • soremelés +2 szem, és
 • a két pálcacsoport között is +2 szem legyen.

Cica- és macifül horgolása

A horgolt szundikendőt cica- és macifüllel is el lehet készíteni, ehhez ebben a bejegyzésben találsz leírást, és videó linkeket!

Szundikendő blokkolása

Ez a textúra kis tűvel, szorosan horgolva készül, de mindenképpen érdemes a szálak elvarrása után blokkolni. Ezzel szépen formára lehet igazítani.

A kész darabot mártsuk langyos, tisztítószeres vízbe (mosódió, mosószóda, stb.), itassuk be a vizet a szálak közé, majd óvatosan nyomkodjuk ki.

Második körben egy kiskanál ecetet tegyünk az öblítővízbe, ezzel is végezzük el a „mosást”.

Végül nyomkodjuk ki belőle a vizet, de ne csavarjuk, vagy szorítsuk meg túlságosan, mert az árthat a formájának.

Fektessük egy többszörösen összehajtott törölközőre, és azon aprólékosan igazítsuk formára. Radiátoron, vagy szabad levegőn gyorsan megszárad, de a lakásban egy nap alatt biztosan.

A továbbiakban a tisztítása nagyon egyszerű, a fonal címkéje szerint a belőle készült darab gépben, 40 fokon mosható. Praktikus hozzá fonalzsákot használni, ha szeretnénk vigyázni rá, hogy minél tovább szép maradjon.