Ráteszünk egy lapáttal, oké? A horgolókészletbe úgyis 2 gombolyag kerül, mi van akkor, ha ezekből 2 csíkos horgolt telefontok készül? Mutatom a sávváltást, természetesen VIDEÓ-val (is)!

Mindent ugyanúgy, ugyanazokból az alapanyagokból, azonos kezdősorral kell készíteni.

===

Katt ide, itt a Horgolókészlet a horgolt telefontokhoz!

A csíkos horgolt telefontok egyetlen extrája a sávváltás.

Mit jelent ez?

horgolt telefontok


Miközben horgolunk, 2-2 soronként cseréljük a színes fonalat. Horgolunk egy oda-vissza sort piros színnel, aztán szálat cserélünk, és horgolunk egy oda-vissza sort fehérrel.

Ahhoz, hogy az új szál mindig a rendelkezésünkre álljon a sor végén/elején, folyamatosan vezetni kell a horgolt telefontok egyik szélén a szálakat. Ha ezt nem tennénk, és csak kétsoronként nyúlnánk vissza ahhoz a színhez, amelyre szükségünk van, hatalmas hurkok vezetnének a telefontok két oldalán.

Helyette csináljuk a szálak vezetését.

Mikor az egyik szállal dolgozunk, gondoskodunk róla, hogy a másik szál is feljebb jöjjön egy-egy sort. Ezt négy apró lépésben tesszük, amellyel folyton áthurkoljuk az aktuális horgolós szálon, hogy bár nem horgolunk vele épp, de jöjjön feljebb, hogy kéznél legyen.

Sávváltás lépései a zöld-fehér horgolt telefontok mintája alapján

  • Fehérrel a sor végén vagyunk, kezdjük el az utolsó pálca horgolását, amelyet az oldalsávba készítünk. Csak addig horgoljuk meg, hogy első RÁHAJTÁS, és két hurok van a tűn.
  • Váltsunk zöld szálra, tegyük a tű kampójára, és ezt húzzuk át a két hurkon.
  • Utána a magára hagyott fehér szálat alulról felfelé, a zöld szál felett húzzuk hátra. Ezzel a lépéssel visszük magunkkal tovább a fehér szálat is.
  • Végül a tűn lévő fehér szállal hurkoljunk egy láncszemet, és a munkát fordítsuk meg.

Kész a sorváltás, most jön két sor horgolása fehérrel.

Visszaváltás zöldre

  • Zölddel a sor végén vagyunk, kezdjük el az utolsó pálca horgolását, amelyet az oldalsávba készítünk. Csak addig horgoljuk meg, hogy első RÁHAJTÁS, és két hurok van a tűn.
  • Váltsunk fehér szálra, tegyük a tű kampójára, és ezt húzzuk át a két hurkon.
  • Utána a magára hagyott zöld szálat alulról felfelé, a fehér szál felett húzzuk hátra. Ezzel a lépéssel visszük magunkkal tovább a zöld szálat is.
  • Végül a tűn lévő zöld szállal hurkoljunk egy láncszemet, és a munkát fordítsuk meg.

Így folytatva a munkát készítsünk egy olyan hosszú horgolt darabot, amelyet félbe hajtva megfelelő méretű lesz a horgolt telefontokunknak.

Ebben a videóban lépésről lépésre követni tudod a sávváltás menetét!

Megcsinálod?

Itt az alap telefontok leírása.

Katt ide, itt a Horgolókészlet a horgolt telefontokhoz!