Idén nyáron a digitális horgolási útmutatók szabira (tavaly lefőztem őket..) mennek (már amelyik épp nincs AKCIÓ-ban, vagy AKCIÓS csomagban!). Mit jelent ez?

Összefoglalva:

Minden héten kisorsolásra kerül egy digitális horgolási útmutató 2022. nyári hónapjaiban.

Ez összesen, 12 szerencsés alkalmat jelent! A kiválasztott másnap éjfélig, a sorsolás időpontját követően 990.- forintba kerül az ÜZLET-ben. (-500 Ft)

Az AKCIÓ menete:

  • adott héten, szerda délig kikerül a sorsolás eredménye
  • a sorsolásra csak azok az útmutatók kerülnek a „kalapba”, amelyek abban a pillanatban NEM vesznek részt kiemelt, extra ajánlatban, akciós csomagban, bármilyen más kedvezmény épp nem érinti őket.
  • ettől a pillanattól kezdve az üzletben 1490.- forint helyett 990.- forintért érhető el másnap, csütörtök éjfélig
  • A sorsolás miatt elképzelhető, hogy egy-egy útmutató ismétlésre kerül, és újra feltűnik a kedvezményes kínálatban.

Íme a nyári hetek:

Cseris jegestea 06.01.

Első blikkre a recept alapján nem tűnik ördöngösségnek, de nagyon megdolgoztam vele.

Az alapja egy narancsos cseresznyés szirup, amelyet édesíteni kell. Mellé párosul a zamatos English Breakfast tea, és persze sok jég.

Összességében egy finom hűsítő lesz belőle, amit mindenképpen nagy mennyiségben ajánlok elkészíteni, mert a gyümölcsök pürésítése sok lépés és mosatlan edényt hagy maga mellett az úton.

A végén egy trükk, almaecet helyett citromlével bolondítottam meg az italt, ami nem csak az ízére, de a színére is szupererővel hatott!

Egészségedre!

Espresso tonic 06.08.

Espresso tonic

Szerintem ami a zenében crossover, vagy fúzió, az ebben az italban mind megvan.

Elsőre mindenki felhúzta az orrát a családban, és finnyásan pislogott.

Bevallom, nekem is fura volt!

Kellett még pár korty, míg rátaláltam arra a kombinációra, amit az egymásnak olyan ellentmondó alapanyagok adnak, mint a tonik és a kávé, meg a karamellizált citrom.

Kezdem elölről.

Pár hete, amikor nyári italokhoz kerestem inspirációt, biztos voltam benne, hogy a kávé jeges változata NEM maradhat ki. Kézenfekvő volt a Frappé, amit még úgy 1000 éve Görögországban ismertem meg. Gondoltam ennél izgibb is lehet!

Ekkor bukkantam rá erre a bejegyzésre.

A gyömbér idén már kifutott nálam, rengeteg teát ittam hidegen és melegen egyaránt. A szirupot bodzaszörppel helyettesítettem, a lime-ot pedig citrommal, amit karamellben úsztattam meg.

Végiggondolva a kesernyés és az édes ízek csatája ez az ital.

A presszókávé együtt van a tonikkal, a bodza édessége kidomborítja az égetett cukrot, és a citrom az egészet nyáriasítja.

Az elkészítése meglepően egyszerű, a hozzávaló alap cuccok, a jégkocka-tonik-kávé simán összerántható otthonról egy unalmas szerda délután, de biztos, hogy a következő kerti partin is be fogom vetni!

Egészségedre!

Paul szufléja

Eltér a konkrét poharazgatás kategóriától, de kérlek, nézd el nekem!

Maracuja szuflé

Várj, van ezen kívül még két furcsaság az ügyben!

Egészen addig, míg csak olvasgattam a receptet, egyszerűen nem tűnt fel, hogy zéró liszt felhasználásával készül. Honnan is gondolhattam volna, hiszen ez az ember egy PÉK, eleve le volt kövezve a fejembe a felállás, hogy egy csinos pohárdesszert következik, of course, benne némi liszttel.

Persze ekkor még nem sokat tudtam a felfújtak világáról, meg arról, hogy egy marék porcukor, meg pár felvert tojás milyen csodára képes.

A másik fura dolog a gyümölcs, amivel a szuflét összehozza a szerző.

Ezt csak a kóstolás pillanatában értettem meg.

A maracuja számomra a gyümölcslevek, a trópusira hangolt italok kapcsán ismert, ahol egyöntetűen édes ízűnek szoktam meg.

Nem az.

Bár önmagában édeskés, de egy ilyen cukorral készült édességben kifejezetten savanykás ízű gyümölcs. Pontosan arra való, hogy visszafogja a nagyon édes ízt, és a délies hangulatával trópusi jelleget adjon a desszertnek.

Szuper páros, gratula Paul!

Az elkészítése pofonegyszerű, a tojással és a cukorral gépi habverővel könnyű elbánni, és valóban 10 perc alatt megvan a sütőben.

Tökéletes választás, ha váratlan vendég érkezik, akit szeretnénk lenyűgözni, és van pár tojás otthon.

A tálalása

Még forrón lyukat ütöttem kanállal a tetejébe, ahogy a recept is írja, és beletöltöttem a maracuja belsejéből kikapart gyümölcsöt a trópusi gyümölcslével elkeverve.

Ez azonnal az edényke aljára süllyed, és ott pillanatok alatt felforrósodik. Mire a falatozással odaérünk, nagyon átjárja az édességet, és remekül egy húron pendülnek a habos, tojásos szufléval.

Tegyél egy próbát!

Uborkafröccs

Épp kortyolgatom ezt az őrült, zöld italt, és hát teljesen el vagyok ájulva. Mindig utólag írom meg ezeket a bejegyzéseket, miután elkészültem, és meg is kóstoltam az aktuális finomságot.

Így még szó szerint a számban van az íze, és bátran kortyolgatok további ihletért.

Miért vagyok oda? Mert sokkal jobban sikerült, mint reméltem!

Először is nehezen vettem rá magam, hogy uborkát ragadjak.., úgy érzem, nem túl népszerű a nyári italok sorában. A Pinteresten való kutakodás már-már felbátorított, de a család közben furcsa szemmel nézett rám. Vannak uborkás innivalókkal kapcsolatos élményeink, elég, ha csak annyi írok, hogy akinél olyan van, soha, senki nem kér belőle, hogy, ha már a sajátja elfogyott.

Tehát uborka.

Önmagában semmi esélye, viszont a színe, és a semleges íze remek belépő. Ebben a receptben három társat választottam neki: ananász, lime és menta. Rengeteg menta!

Nos, az ananásszal az a helyzet, hogy az íze még csak nyomokban sem található. Egyszerűen felfedezhetetlen. Ugyan nem sok került bele, teljes egészében támogatóra válthatott, mert önmagában nincs jelen.

A lime és a menta viszont főszereplők.

Nélkülük ez a show nem jönne létre!

Az első élmény a lime savanyú íze, amit közvetlenül a menta ver nagy dobra. (és akkor most kortyoltam egyet..)

Utána következik valahol a sorban egy gondolat, hogy jesszus, ebben uborka van!

És a végére szépen megoldódik minden.

Wow.

Két hibát lehet elkövetni szerintem

Az egyik, ha kevés jéggel indítod a mókát. Ebbe sok kell, nagyon sok, legalább a pohár feléig kell vele tölteni.

A másik, ha nem készíted elég édesre. Ilyenkor az uborkasaláta veszélyzónába jut a produkció. Az ananászlén kívül kell bele egy teáskanál cukor minimum, vagy egy kis méz.

Ez azonnal helyrerántja a problémát.

Jöhet a recept?

Hozzávalók:

uborka, lime, mentalevél, ananász(konzerv), cukor vagy méz, sok-sok jég

Elkészítése:

Az uborkát fel kell kockázni, és mehet a mixerbe. Erre kell csavarni a lime felének levét. A másik felét felkockáztam, és úgy került a fröccsbe.

Indulhat a mix.

Egy sűrű folyadékot kapunk, üvölt benne a menta, így magában is fogyasztható. Hosszan tartó italként azonban én szódavízzel húztam fel, és még ahogy fent is írtam, cukorral édesítettem.

Míg a jég kitart kellemesen csúszik. Sőt, bár a jégkockák már „elúsztak”, így is finom.

Lassítani kezdtem, hogy tovább tartson.

Próbáld ki te is!

Ragyogó jégkockák

Gyerekként, ha bemondták a 32 fokot az előrejelzésben, velem madarat lehetett volna fogatni, olyan boldog voltam. Ez viszonylag ritka volt, de vöröshajúként így is, úgy is minden nyáron leégtem.

Ma bőven túl voltunk ezen, és olyan gyorsan kellett fotóznom ezeket a helyes kis kockákat, ahogy csak bírtam, mert percek kellettek csak hozzá, hogy olvadásnak induljanak.

A képeket elnézve azért megérte.

Gyümölcsös jégkocka

A hogyan készült címszó alá nem hiszem, hogy ezúttal túl sok írnivalóm akadna. Egyetlen tipp az ilyen típusú jégkockához:

érdemes két körben fagyasztani!

Először félig tölteni vízzel (tonikkal, gyömbérrel, citromlével, gyümölcslével, .) és mehetnek bele a dekorelemek. Majd pár óra múlva ki kell venni, és szintig tölteni a jégtartót.

Ezáltal a belevalók nem a kocka tetejére kerülnek, hanem nagyjából a közepén maradnak.

A variációk száma szinte végtelen.

Ehető növények, gyümölcslevek, fűszernövények, a kávé és a tejszín millió változata szóba jöhet.

Játszatok vele ti is, aztán hűtsétek le magatokat, jól fog esni!

Eperturmix ( vagy shake, vagy smoothie) 07.06

Nem világos a határvonal, azaz nincs nagy különbség az elnevezések között, ahogy szőrmentén utánanéztem..

A lényeg nem is ez. A lényeg ezúttal is, hogy jéghideg legyen.

Most a fagyos eper, a hűtőből előkapott görög joghurt és tej fognak erről gondoskodni.

A recept újfent pofonegyszerű, puff bele mindent a mixerbe, és mehet az ital a pohárba.

Néhány részletet azért megosztok:

  • mentából a keverékbe nem kell sok, de azért jó, ha kerül bele
  • joghurt és tej kb. egyforma arányba jutott
  • elég addig turmixolni, amíg helyes piros-zöld pettyek jelennek meg. Én kicsit tovább toltam, pedig az látványosabb volt, és a szívószálnak sem okozott volna gondolt
  • cukor. Helyettesíthető, kihagyható, de semmiképp nem ördögtől való! Egy pohárba egyharmad zacsi vaníliáscukor jutott. Talán több is elfért volna..

Próbáld ki, akár más fagyasztott gyümölccsel is!

Jegeskávé (kocka) 07.13

Jeges kávé

Kinek meg az előre gondolkodás, előre tervezés?

Ha neked bejön, akkor ez a te jeges italod!

Annyi a teendő, hogy egy bögre, bő lére eresztett kávét be kell dobni a jéghűtőbe, ahol pár óra alatt megdermed.

A formás, kávés jégkockák szerepe, hogy nem csak hűtik az italt, de ahelyett, hogy fellazítanák az ízét, további, kellemes kávé aromával toldják meg azt.

Készítésének további menete:

  • a jégkockákra töltsd rá a kedvenc kávédat – presszó, hosszú, a kettő között?
  • erre boríts egy jó adag tejet. Ha szereted, válassz ízesített, vagy növényi alapút, kókusz, mandula további harmóniát biztosít az ízeknek!
  • végül jöhet a szívószál!

Az édesítés ezúttal lemaradt, mert nekem a kávé önmagában finom.

El tudok még képzelni persze egy bónusz fagyigombócot, vagy néhány emelet habot a tetején, de ahhoz előbb szabira kell menni!

Próbáld ki te is!

Levendula álom 07.20.

A nyugtató hatásáról akkor hallottam először, amikor aroma gyertya formájában, ajándékba kaptam. Bevallom, kissé tolakodónak gondoltam az illatát, de tévedtem.

Meggyújtva a szépséges gyertyát lágy, és kellemes volt.

Pár évre rá, amikor berobbant a levendula „forradalom”, a szedd magad lehetőségek, és már nem csak a poros, apró csokrok jutottak eszembe erről a szépségről, kipróbáltam szörpként.

Valahol úgy olvastam, hogy az ízek 40%-át a szagok, illatok hozzák, és elsőre emiatt is volt furcsa kortyolgatni a levendulát. Pár szezon szörpkészítés után aztán rákaptunk az ízére.

Citrommal keverve a színe is csodálatos, aranyból átforduló, fáradt rózsás árnyalat. Remek látvány, ami pár százalékkal biztosan hozzá is járul az élményhez.

A teát úgy készítettem, hogy egy kis kannába 4-5 szál levendulát tettem, leforráztam, és hagytam állni. Egy receptben fél órát olvastam, de az enyém pár órát is ázott. A forróhoz korábban kitöltöttem, a jegeshez csak jóval később.

Sok édesítőszer, cukor/méz kell hozzá, hogy igazán kellemes legyen, a citrom pedig majdhogynem elengedhetetlen a tökéletes íz érdekében.

Barackos shake

McDonalds. Mi más jutna eszembe a shake-ről?

Sok receptet találtam, sőt, még az sem akadályozta meg a shake dömpinget, hogy szezonális gyümölcsre vadásztam. Az őszibarack egyébként is szinte minden nyári finomsághoz ideális alapanyag.

barackos shake

Az elkészítéséhez egy turmixgép kell, és jó adag vanília fagyi. Ha lágyabbra szeretnénk, növényi tejjel, tejjel vagy joghurttal érdemes kísérletezni. Ebbe zabtej került és a két nagyobbacska, megpucolt barack mellé két hatalmas fagyiskanál fagyi.

A mentát ezúttal sem tudtam kihagyni, de szerintem a látványnak is jól áll, hogy belekerült pár levél, nem csak az ízének.

Az édesség fontos! Érdemes némi cukorral, mézzel utána-igazítani a savanykás gyümölcsnek, a fagyi nem igazán elég mellé.

Őszibarack sorbet

Fagyigép híján szuper ötlet a fagyasztó segítségével elkészíteni a gombócokat.

A sorbet tulajdonképpen egy átalakított gyümölcs, nyári formába hozva némi turmixolással és villával kaparászással. Utóbbiról ebben a videóban találsz infót, a végére tekerve!

Ez a finomság őszibarackból készült, kettő hatalmas darab elegendő két fő részére.

Időben picit előre kell gondolkodni, hogy könnyen fogyasztható legyen.

  • a megtisztított barackot feldarabolva lefagyasztottam
  • kivéve a hűtőből pár percig melegedni hagytam, majd
  • beletettem a turmixba.
  • Öntöttem hozzá egy deci cukros vizet, kb. egy evőkanál cukorral
  • adtam hozzá egy csipet sót, és
  • mix.

A gyümölcspépet zárt tetejű dobozban a fagyasztóba tettem, majd fél-fél óránként kivéve villával fellazítottam. Ez segít abban, hogy később bármikor könnyen kanalazható legyen, ellenkező esetben egy hatalmas jégkocka volna az eredmény.

Haladó fokozat: ezzel a gyümölcsös jégdarával a bolti vanília fagyit is megbolondítottuk! Ez őrületes, már-már súrolja a kávéházi fagyizós élmény határát.

Édesíteni természetesen most is ér!

Vízzel elkevert cukorral, vagy mézzel, édes sziruppal, meg némi citromlével komoly hatást érhetünk el.

Tegyél egy próbát!

Mojito, alkoholmentesen

Ez a lime+menta kombináció csúcsa szerintem. Harsányan friss, és vagány, zöld!

Az elkészítése egyszerű:

  • egy kevés cukrot pár darab lime-mal és egy marék mentával össze kell nyomkodni a pohár alján
  • ezt kell felhúzni szódával, és
  • mehet bele a lime másik fele, felkarikázva.

Fogyasztás előtt érdemes megkóstolni, mert elképzelhető, hogy további édesítésre – például némi szezonális szörpre – szükség lehet.

Grapefruit ital

Ez az ital összehozza a fanyar grapefruitot a száraz pezsgővel.

Pici grapefruit léből egy kis kanál cukorral szirupot készítettem. Ezt jégkockákra töltöttem, amelyeket pár perc után kivettem a pohárból.

A színes szirupot hűvös, száraz pezsgővel töltöttem fel, és tettem a pohárba néhány cikk grapefruitot, és egy szál rozmaringot.

Isten, isten!

Köszönöm, hogy velem tartottál, ez volt az idei utolsó poharazgatásunk!

Egészségünkre!