A kendő, ami felpörgeti az őszi Insta fotóid hangulatát,
és amelyet Te fogsz megcsinálni!

“Minden ősszel befurakodik a gondolat, látva a vibráló színeket egy sálat csak el tudnék készíteni! 

Millió saját készítésű dolgot csináltam már a kenyérsütéstől a táskavarrásig, de még mindig nem tudok se kötni, se horgolni. Már olyan sokszor próbáltam, de csak pár sorig jutottam, valahol meg is vannak hozzá a tűk és a fonalak..” 

ISMERŐS?

Gyorsan leírom itt az elején a két jó hírt:

Nem kell tudnod egyátalán horgolni, kezdőként is el lehet készíteni, mert ez egy tanulódarab!

Ez azt jelenti, hogy készült hozzá egy nagyon részletes útmutató, amelyet követve nem csak, hogy el lehet készíteni, de a horgolt pálcák elsajátíthatók, begyakorolhatók.

A másik, hogy itt csak a horgolásról lesz szó, ez az egykezes technika, egyetlen horgolótűvel veszed fel a fonalat, ha tovább olvasol.

Mint a horgolós magazinok?

  • Nem!
  • Ezekben keskeny hasábokba szedett sorokból kell kiolvasni az elkészítés menetét, és a technikai szavak kódokként szerepelnek.
  • Ez egy kezdő számára rémálom! Azonnal ki kell bogarsznia az egyes kódok jelentését, végigguglizni az utasításokat, és a végén a YouTube-on szörfölve találja magát, a ok ingyenes – gyakran angol nyelvű – videót böngészve.

A tanulódarab egy részletes anyag, egyfajta all-in típus.

VAJON NEKEM VALÓ?

Mivel a leírások meggyorsítják az értelmezést, a minta egyszerű, a papírforma azt mondatja velem, hogy jöjjenek az időhiánnyal küzdők!  Viszont elolvasva máris sántít ez a mondat, mert aki ide bejön, annak van ideje, mondta egyszer egy fonalboltban a bölcs eladó..

Legyen ez inkább a TE projekted, aki nem ma jöttél le a DIY falvédőről, kipróbáltál több hobbit is, nemhogy nem félsz, de egyenesen szomjazod az újabb kreatív kihívásokat! 

TE VAGY AZ?

Mondok MÁS példákat is, könnyebb lesz azonosítani:

  1. nem  hervaszt le egy IKEA bútor összszerelése, helyette szolgálatkészen navigálod emberedet a szerelési útmutató alapján, és kitartóan bontogatod a csavaros zacsikat.
  2. Van türelmed a precíz sütéshez, neadjisten neveltél már kovászt heteken át, csak hogy saját kenyeret készíthess.
  3. És a végére a kedvencem, szereted a DIY videókat, legyen szó bicikli gumibelső cseréről, kipattanó sátor összecsukásáról, vagy akár bútorfóliázásról.

A Borostyán kendő tanulódarab egy digitális termékcsomag. Három összetevője van:

 
  • a fázisfotókkal szerkesztett 32 oldalas PROSI (ezek színes, mindent megmutató fényképek, A4-es méretű pdf. doksiba szerkesztve. A célja, hogy percek alatt értelmezd a horgolás menetét az időigényes kódfejtés helyett, és néha rá tudj pillantani, mi következik, ha elakadnál.)
 
  • a szöveg, amely 3 oldalnyi (szintén A4-es pdf.), jól áttekinthető, tagolt leírás. Ezt olvashatod a telefonodról, de akár ki is nyomtathatod, ha jegyzetelős típus vagy.
  • 8 db rövid videó. Ne adj rá hangot, ha csak nem szeretnéd a zenéjét is hallgatni, mert nincs benne szöveg! Csak az a bizonyos lépés szerepel benne, amelyet követned kell, nem állok meg tűvel a kezemben és magyarázok, helyette inkább mutatom.

A két pdf. tartalmazza a videókat, vagyis ha telefonon nézed, a sorok és képek között található mini kamera ikonokra kattintva el tudod indítani a hozzá passzoló videót.

Nem aggódom, hogy ezek alapján kezdőként ne sikerülne elkészíteni a kendőt, de a biztonság kedvéért felajánlok egy lehetőséget!

A megvásárolt anyag mellé, a vásárlást követő 1 hónapon belül lehetőséged van egy 20 perces Skype segítséget igénybe venni. Tehát, ha nem boldogulsz a prosi, a szöveges leírás és a videók alapján, üljünk oda a kamera elé, és nézzük meg, hol akadtál el!

Jómagam 5 éve vettem fel a fonalat. Munka mellett, autodidakta módon tanulgattam a lépéseket, mint ahogyan a legtöbben is kezdik, de hihetetlenül lassan haladtam, és nem sok sikerélménnyel gazdagodtam. Erről itt írtam részletesen, hogyan vezetett a HVECS felé az út.

Nagyon kedvelem az egyszerű, könnyen készíthető, de mégis látványos formákat. A  horgolás (és a kötés is!) nagyon rugalmas technika, őrületesen széles tárházát biztosítja a kreativitásnak, szinte bármit el lehet vele készíteni, a most nagyon trendi táskáktól kezdve a gardróbba való darabokig.

Kérlek, ha a Borostyán kendővel kapcsolatban kérdésed van, kérlek, írd meg nekem, ide kattintva!